eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nem mindenki fogadja el a szavazás eredményét Törökországban

Törökországban több-ezren tüntettek a helyhatósági választások eredményének újraszámolását követelve és a rendőrség vízágyúkkal oszlatta a tömeget. A voks eredménye megerősíti pozíciójában Reccep Tayyip Erdogan miniszterelnök pártját. Törökországban nemrég a Twittert és a YouTube-ot is betiltották.

Az iszlámista gyökerű Jog és Igazságosság pártja megtartotta az ellenőrzést Isztambul és Ankara felett Törökországban, sőt növelte támogatottságát az egész országban - ez lett a hétvégi helyhatósági választások eredménye.

Nem mindenki fogadja el azonban a szavazás eredményét: Isztambulban és Ankarában több ezren tüntettek a voksok részleges újraszámlálását követelve, amire a karhatalom azzal válaszolt, hogy vízágyúkat bevetve oszlatni kezdte a tömeget.

Sokan gyűltek össze a török országos választási tanács ankarai székháza előtt és tolvajnak nevezték Erdogan miniszterelnököt.

Maga a kormányfő ugyanakkor győztesnek kiáltotta ki pártját, miután az a szavazatok 46 százalékát szerezte meg nemhivatalos eredmények szerint. Az NTV hírtévé tegnap azt mondta, hogy az adat a voksok 98 százalékának összeszámlálása után állt össze.

Erdogan azt mondta: a jó választási eredmény lehetőséget ad neki arra, hogy fellépjen az állam "árulóival" szemben, akik hónapok óta korrupciós vádakkal illetik vezetést.

A Jog és Igazságosság Párt 2002 óta minden választást megnyert és a kormányfő azzal kampányolt, hogy emlékeztetett a gazdaság, az egészségügy és a közlekedés terén elért sikereire.

"Ezek az eredmények fontosabbak a törökök számára, mint a politikai ellenfeleim által koholt korrupciós vádak... Bármikor, amikor az elmúlt 35-40 év során beépültek az államba, szenvedtünk, de most kigyomláljuk őket" - mondta.

A török internetet korábban elöntötték az olyan - állítólag rendőrségi forrásból származó - hangfelvételek, amelyek kérdésessé tették a kormánypárt minisztereinek tisztaságát, vallási elkötelezettségét, a török külpolitikát, és a média függetlenségét is - jegyezte meg a Reuters.

Erdogan ugyanakkor "erkölcstelen csapdákról, és a hazugság politikájáról" beszélt, montázsnak nevezve a felvételeket. A kormányfő közölte: lecsap az amerikai székhelyű Fetulla Güllen imám mozgalmára. Azzal vádolja Güllent, hogy támogatói beépültek a török igazságszolgáltatásba és rendőrségbe, majd több minisztert befeketítő korrupciós vizsgálatot indítottak és kiszivárogtatták a részleteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×