eur:
386.92
usd:
358.74
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Belviszályt szülhet Ukrajnában a radikális mozgalom vezetőjének megölése

Nyugat-Ukrajnában a rendőrség agyonlőtte a radikális Jobboldali Szektor nevű szervezet egyik vezetőjét. Mindez azt jelenti, hogy korántsincs egyetértés az új kijevi vezetés és a kormányváltásban jelentős szerepet játszó radikális ukrán csoportok között.

A nagydarab Olekszander Muzicsko, vagy ismertebb nevén Sasko Bilji nem volt angyal. A kijevi fordulatban és Janukovics volt elnök eltávolításában kulcsszerepet játszó Jobboldali Szektor nevű radikális szervezet egyik vezetőjeként sokan erőszakos emberként írták le.

Most erőszakos véget is ért, mert a rendőrség megpróbálta letartóztatni, de lövöldözés robbant ki és halálosan megsebesítették.

Az ukrán belügyminisztérium verziója szerint Muzicsko lőtt először rá a rendőrökre, amikor azok intézkedni akartak. Lábon lőtték, majd leteperték, miközben ő tovább lövöldözött, ekkor sebesült meg és a kiérkező orvosok már csak a halálát tudták megerősíteni.

Más források szerint a rendőrök fellépése nyomán két, szívéhez közeli sebet kapott. Volodimir Evdokimov ukrán belügyminiszter helyettes szerint a halálos sebet ejtő lövedék Muzicsko pisztolyából származott.

A radikális vezér 3 társát, akiknél egy kalasnyikov géppisztoly és egy Makarov pisztoly is volt, elfogták, és Kijevbe vitték kihallgatásra - mondta az illetékes.

A Jobboldali Szektor épp most alakult párttá és vezére, Dmitro Jaros a május végi ukrán elnökválasztáson is indulni készül. Jaros követelte az ukrán belügyminiszter lemondását és a Szokol különleges alakulat parancsnokának letartóztatását, amiért felléptek "a forradalom élcsapata ellen".

Arszen Avakov belügyminiszter erre azzal vágott vissza, hogy az igazi hazafiak az államhatárokat védik fegyverrel a kézben.

Roman Koval, a Jobboldali Szektor Rivnei szervezetének vezetője egyenesen azzal vádolta meg a belügyminisztert, hogy ő rendelte el "testvérük meggyilkolását". Bosszút fogunk állni Arszen Avakovon ezért - mondta és hozzátette: a radikális vezér kezét megkötözték, így nem jelentett veszélyt.

A most megölt Olekszander Muzicsko hírhedt volt YouTube videóriól, amelyeken kalasnyikovval a kézben fenyegetőzik a rivnei városi tanácsnál és bántalmazza a városi ügyészt.

Oroszország elfogatóparancsot adott ki ellene, mert azzal gyanúsítják, hogy a csecsen háborúban az iszlámisták oldalán harcolt és 20 orosz katona haláláért felelős. Andrej Illarionov, jelenleg ellenzéki orosz politikus, korábban Putyin orosz elnök tanácsadója, azt mondta: Muzicskót azért ölték meg, hogy lázongásokat szítsanak Ukrajnában.

Politológusok szerint ugyanakkor az orosz propaganda eltúlozza a Jobboldali Szektor jelentőségét, amelynek támogatottsága 1,6 százalék körüli.

Ironikus módon Muzicsko Oroszországban született 1962-ben és a 90-es évek elején települt át Ukrajnába. 1994 és 96 között a csecsenek oldalán harcolt az első csecsen háborúban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×