eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Létrejön a világ legnagyobb légitársasága

A világ legnagyobb légitársasága jön létre az American Airlines és a US Airways egyesülésével. Cserébe az új cég több hozzáférést biztosít a diszkont-légitársaságnak az általa használt repterekhez.

A szövetségi kormányzat a nyáron még azt forszírozta, hogy a csődvédelmet kért American Airlines mondjon le arról, hogy egyesüljön a kisebb US Airways-szel. Az érv az volt, hogy a fúzió fékezné a versenyt és magasabb jegyárakhoz vezetne.

Washington a héten azonban meggondolta magát, miután a két légi vállalat belement, hogy riválisainak ad át le- és felszállási jogokat.

A két cég 52 úgynevezett slottól válik meg a Washingtonhoz közeli Reagan és a New York-i LaGuardia reptereken. Ez azt jelenti, hogy összes le- és felszállási slotjuk egyhatodát engedik át a versenytársaknak, ami napi 44 járatot érint.

A rivális fapados cégeknek nagyobb hozzáférést biztosítanak a bostoni, chicagói, dallasi, Los Angeles-i és miami reptereken.

Az Amerikai Igazságügyminisztérium immár úgy jellemezte a hírt, hogy az növelni fogja a versenyt az amerikai légi közlekedésben. "Példanélküli a le- és felszállási jogok feladása a fontos reptereken - ez drámai módon javítja majd a diszkont légicégek versenylehetőségeit" - mondta Bill Baer igazságügyi államtitkár.

Az ágazattal foglalkozó szakértők ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy US Airways és az American 6700 járatából csak 112-t érint az alku.

A kompromisszum nyomán 25 százalékkal megugrottak az American Airilnest birtokló AMR cég részvényeinek árai. Drágultak az ügyletből profitáló fapados cégek, a Southwest Airlines és a JetBlue papírjai is.

Az alku elmaradása azt jelentette volna, hogy a csődeljárás alá vont American Airlines a bíróságon találta volna magát. A fúzió nyomán több kisebb amerikai város számára öt évre garantálják a légi járatokat Arizona, Florida, Michigan, Pennsylvania, Tennessee és Virginia szövetségi államokban.

A 11 milliárd dolláros egyesülésre várhatóan már decemberben sor kerül.

Szerző: Szvetnik Endre (London)

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×