eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Wimbledon: a fű miatt esnek ki a sztárok?

A wimbledoni teniszbajnokság eddigi fordulóiban egymást érték a sérülések, és emiatt, vagy gyengébb napot kifogva, sorra estek ki a versenyből nagy sztárok is, például Nadal, Federer és Azarenka. Feltűnően sok volt az elcsúszás okozta rándulás vagy húzódás, és Victoria Azarenka, aki így kénytelen volt visszalépni a következő fordulótól, panaszt jelentett be a fű minősége miatt.

Azarenka szerint a fű csúszós volt, Wozniecki szerint hosszabb szálú, mint lenni szokott. A rendezőség és Wimbledon fű-specialistái döbbenten fogadták a kifogásokat, úgy vélik, hogy a szokott módszerekkel idén is tökéletes gyepszőnyeget varázsoltak a pályákra. A fűnyírógép pengéjét szabályszerűen állították be, és mindent tüzetesen ellenőriztek.

Ám a fű élő organizmus. Angliában kemény volt a tél, zord a tavasz, épp a bajnokság első napjaiban kezdett valamennyire sütni a nap, tehát a fűszálak nyújtózkodnak, sütkéreznek. De talán mégsem velük van a baj, hanem azzal, hogy a külföldi játékosok egyenesen a salakpályákról jöttek, s mivel a versenyidény hosszabb, megerőltetőbb és csak néhány élvonalbeli teniszező élt a füves tréning lehetőségével.

A füves pálya más technikát igényel, mint a salak. Különösen azoknak hátrányos, akik egy kis térdfájással bajlódnak. A labda alacsonyabb és gyorsabb röppályát ír le, tehát a játékosnak jobban be kell hajlítania a térdét. A megerőltető versenysorozatok komoly megterhelést jelentenek még a legfittebbek ízületei számára is.

A sztárok pályapreferenciája eltérő. Andy Murray állítja, hogy a hátát kikészíti a salak, Nadal számára eleve riasztó a fű. 2015-től egy héttel később fogják megrendezni a wimbledoni versenyt, hogy a párizsi Rolland Garros után jobban kifújhassák magukat a játékosok és többet edzhessenek füves pályán.

Az idei Wimbledon első fordulói tehát nagy nevek kiesését hozták. De ne feledjük, hogy a díjazást idén felemelték, és már az első fordulón való részvételért is 23.500 fontsterling jár, ami nem kis pénz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×