eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ezért hasznosak a bevándorlók

Valóban a segélyekből élő semmirekellők a bevándorlók? - egy friss tanulmány szerint úgy tűnik, éppen az ellenkezője igaz a világ iparosodott országaiban. Az OECD szerint a bevándorlók nettó befizetők a befogadó országok költségvetésébe.

A brit Daily Telegraph című lapot nem lehet azzal vádolni, hogy a hagyományos baloldali témák szószólója lenne.

Ettől a konzervatív újságtól is váratlan volt azonban, amikor egyik szerzője blogjában azt írta: szereti a bevándorlókat - miközben a brit Konzervatív párt és EU-ellenes riválisa vészjósló képet festenek a bevándorlók - európai migránsok és a volt gyarmatbirodalomból érkezettek - által okozott gondokról.

A meglepő véleményt azután fogalmazta meg a szerző, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, vagyis az OECD tanulmánya úgy találta: a migránsok többé-kevésbé, de hasznosak a befogadó országoknak. Nagy-Britanniában magasabbak lennének az adók és alacsonyabb lenne a fogyasztás, ha nem lennének itt - állapította meg a szervezet.

Az OECD 27 országot vizsgált és úgy találta: a bevándorlók általában többet fizetnek be az államkasszába, mint amennyi szociális juttatást igénybe vesznek. Kivétel Franciaország és Németország volt. Utóbbiban nagyszámú török és a volt Szovjetunióból érkezett nyugdíjas él, ami miatt az államkassza többet költ a bevándorlókra, mint amennyi pénzt beszed tőlük.

A migránsok átlagban kevesebb adót fizetnek be, mint a befogadó országok szülöttei, de ez azért van, mert általában alacsonyabb keresetűek. Õk is fizetnek áfát, bár kevesebbet, mivel nem költenek annyit, mint az őslakosok. Többségükben fiatalabbak és egészségesebbek, ezért kevésbé terhelik az egészségügyet, viszont gyerekeik taníttatását az az ország állja, ahol dolgoznak.

Mindezeket összeadva a migránsok valamelyest előnyös hatással vannak az országok gazdaságára. 2007 és 2009-ben átlagban 0,3 százalékkal járultak hozzá a GDP növekedéséhez.

Az Economist ugyanakkor megjegyzi, hogy az adatok még a pénzügyi válság előtti helyzetet tükrözik.

Németországban nem minden érkező találja meg a számítását: az OECD szerint sok spanyol és görög annak ellenére hazamegy egy éven belül, hogy hazájukban nem csökken a munkanélküliség. A jelentés szerint a görögök fele tér haza egy év után, a spanyoloknak pedig a kétharmada.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×