eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már az ügyvédek is az utcára vonultak

Több ezer török jogász vonult az utcákra az ellen tiltakozva, ahogy a hatóságok az elmúlt napokban felléptek a kormányellenes tüntetőkkel és kollégáikkal szemben. Közben egy kormánypárti képviselő azt mondta: népszavazást tarthatnak arról a parkról, aminek terezett felszámolása miatt kirobbantak a tiltakozások.

A jelszavakat kántáló ügyvédek és ügyészek új színfolttal gazdagították Törökországban a kormányellenes tüntetéseket. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök - miután pusztító vandáloknak minősítette az ellene tiltakozókat - találkozott aktivisták kisebb csoportjával. Mások azonban azt mondták, hogy azok nem képviselik a nagyobb demokráciát követelő mozgalmat.

Erdogan ezek után arra figyelmeztette az ellene felvonulókat, hogy 24 óra alatt véget vethetnek a tiltakozásnak. "Eddig a csapásokra nem válaszoltunk csapásokkal, de a rendőrök mostantól másképp lépnek majd fel" - mondta, amikor arra sürgette az elégedetleneket, hogy menjenek haza.

Az AK kormánypárt szóvivője arról beszélt: népszavazást tarthatnak az isztambuli Gezi parkról, ahol a hatóságok egy Ottomán-kori laktanya mását akarják felépíteni és ahová egy plázát is terveznek. A tiltakozóknak azonban "saját biztonságuk érdekében" távozniuk kell - tette hozzá.

Erre válaszul az egy nappal korábbi súlyos összecsapások után ismét tüntetők jelentek meg a parkban.

Napközben - Isztambul mellett Ankarában is - jogászok ezrei tiltakoztak, amiért a rendőrök kollégáikat is letartóztatták és állítólag durván bántak velük.

Sema Aksoy, az ankarai ügyvédi kamara helyettes vezetője azt mondta, hogy megbilincselték és a földön vonszolták őket. A tiltakozó jogászok rímbe foglalva kántálták azt, hogy velük így nem lehet bánni, miközben a rohamrendőrök nem avatkoztak be - írta a Reuters.

Közben a Török Jogi Alapítvány nevű jogvédő szervezet azt mondta: vizsgálatot indítottak a rendőri túlkapások ügyében. A szervezet szerint a tüntetések oszlatása közben 620 ember, köztük egy csecsemő is megsebesült. A rendőrök 70 embert vettek őrizetbe. A korábbi tüntetések idején az aktivisták azt jelentették, hogy több mint 5000 ember sebesült meg vagy érintette súlyosan a könnygáz bevetése. A tiltakozások során négyen haltak meg.

A nem éppen békülékeny Erdogan miniszterelnök 12 ellenzékivel - tudósokkal, diákokkal és művészekkel - találkozott pártja székházában. Néhány ellenzéki csoport azonban közölte, hogy az országban uralkodó erőszakos hangulat miatt bojkottálják a találkozót.

A tüntetések azt követően robbantak ki május végén, hogy a rendőrök lecsaptak azokra a békés tüntetőkre, akik egy isztambuli park helyén tervezett laktanyaépítés ellen tiltakoztak.

Míg Erdogan azt mondta, hogy a tüntetőket szélsőségesek és terroristák bujtották fel, Abdullah Gül államelnök békülékenyebb hangot ütött meg, amikor azt mondta: tűrhetetlenek a fennakadások, amiket a tüntetők okoznak, de meg fogják hallgatni őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×