eur:
393.57
usd:
368.17
bux:
66151.64
2024. április 24. szerda György

A köztársasági elnök nem enged az utca nyomásának

Felfokozott, sőt egyes kormánytagok, illetve a mértékadó média hangvételét tekintve kifejezetten polgárháborús hangulatban készül Franciaország az azonos neműek házasságát és örökbefogadáshoz való jogát legalizálni hivatott törvénytervezet elleni demonstrációra.

A vasárnap Párizsban tartandó megmozdulásra a szervezők rekordszámú tüntetőre számítanak, Francois Hollande köztársasági elnök azonban egyelőre hajthatatlannak tűnik, kedden azt mondta, nem enged az utca nyomásának.

Rég nem látott módon osztotta meg a francia társadalmat a szocialista kormány által erőltetett "Házasságot mindenkinek" nevet viselő törvénytervezet. Az elmúlt hónapokban elsősorban a különböző egyházak és felekezetek vezetői emelték fel ellene szavukat, Franciaország főrabbija például huszonöt oldalas, a vallási szempontokat szándékosan mellőző esszében fejtette ki álláspontját, az ellenállás azonban az utóbbi hetekben tovább erősödött.

Ügyvédi szervezetek, gyermekorvosok vagy éppen a kezdeményezést ellenző homoszexuálisok jelzik a legkülönbözőbb formákban, hogy miért tartják elfogadhatatlannak a társadalmat szerintük várhatóan az alapjaiban felforgató törvénytervezetet.

A pró és kontra álláspontot képviselők közötti szembenállás néhány hete különösen megmerevedett, egy melegtüntetésen ugyanis a radikális meleg aktivistának számító, 83 éves Pierre Bergé olyan kijelentést tett, amiből egyértelművé vált, hogy a béranyaság intézményének a legalizálását is el akarják érni. A balliberális Le Monde napilapot részben tulajdonló üzletember ugyanis kijelentette: "ha emberek bérbe adhatják munkaerejüket, nem értem, hogy a nők miért ne adhatnák bérbe a méhüket".

A hangulatot tovább mérgezte, hogy egy másik melegdemonstráción a többséget sértő, sőt kifejezetten erőszakos feliratok is megjelentek, egyikükön például nemes egyszerűséggel az állt, hogy "Egy heteroszexuális= egy golyó, egy család=egy sortűz".

A fenti megnyilvánulások által kiváltott ellenérzéseknek az lett a következménye, hogy a kormány kivette a béranyaságra vonatkozó passzusokat a "Házasságot mindenkinek" törvénytervezetből, és azt a jelenlegi elképzelések szerint később a családjogi törvénybe fogják beilleszteni.

A kérdés kapcsán a jobboldali ellenzék is egyre határozottabb. Alain Juppé volt külügyminiszter, a korábbi kormánytöbbséget adó Népi Mozgalom Uniójának egyik legbefolyásosabb vezetője immár úgy véli, hogy az ügyben népszavazást kell tartani. A politikus csütörtökön azt mondta: a kormány bölcsességről tenne tanúbizonyságot, ha elállna a javaslat beterjesztésétől.

A vasárnapi tüntetés résztvevői éppen erre akarják rákényszeríteni Francois Hollande-ot, akinek választania kell: kitart-e néhány ezer nagyhangú és befolyásos, ugyanakkor egyre inkább elszigetelődő meleg aktivista követelése mellett azon az áron is, hogy hosszú időre eljátszhatja a szocialisták hitelét, vagy a politikai pragmatizmus, illetve a társadalmi béke jegyében mégis hallgat az utca hangjára, azaz a tüntetőkre. Akik nem mellékesen nem pártjelszavakat, hanem gyermekeik és általában a közösség jövőjét féltő feliratokat fognak az utcákon felmutatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×