eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A német gazdasági sikerek titka

A pénzügyi válság ellenére a német kivitel tavaly ismét rekordot döntött, mert a vállalatok már novemberig több mint egybillió euró értékben exportáltak árut. Kiváltképpen a nehézipar tudta növelni a külföldre irányuló eladásait, ezen belül - mint többször jelentettük - a német személyautók iránti nemzetközi kereslet tűnt változatlanul töretlennek.

Az ipari vezetők egy évvel ezelőtt még egybillió euró értékű kivitelre számítottak 2012-ben, de még ezt az igencsak derűlátó becslést is túlszárnyalták a most nyilvánosságra hozott adatok. Ugyanis a szépreményű tervet már novemberre teljesítették, és az egész esztendő során 1 billió 1 milliárd euró értékű árut adtak el külföldre. Ez gyakorlatilag az export közel 4,5 százalékos emelkedésének felel meg.

Más szóval a német iparnak - eddig legalábbis - sikerült megfelelő választ adni a nemzetközi pénzügyi válság kihívásaira. Az igaz, hogy a krízis által leginkább sújtott dél-európai uniós országokból visszaestek a megrendelések, de ezt sikerült a távol-keleti, valamint amerikai piacok kiépítésével ellensúlyozni.

A legújabb adatokból azonban az is kiderül, hogy december folyamán némileg megbicsaklott ez a folyamat, azonban az exportra termelő cégeket tömörítő külkereskedelmi szövetség derűlátással ítéli meg az idei kilátásokat is, és abból indul ki, hogy 2013-ban sikerül a kivitelt kereken 5 százalékkal növelni.

Elsősorban a gépgyártás tekint nagy reményekkel az elkövetkező hónapok elé, miután a múlt évben csaknem 210 milliárd euróval szintén rekorderedményt tudott felmutatni. A német gépipari szervezet élén álló Thomas Lindner berlini sajtóértekezletén elmondta, hogy az ezredforduló óta a gépgyártás csaknem 60 százalékkal tudta növelni termelését, és ebben jelentős szerepet játszott a külföldre irányuló árueladás töretlen emelkedése.

A gépgyártás tekinthető a német gazdasági élet húzóágának, ami tavaly közel egymillió dolgozót foglalkoztatott, és ez csaknem 50 ezerrel haladta meg az előző esztendő alkalmazotti létszámát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×