eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Karácsony térfigyeléssel

A bonni merényletkísérlet után a német belügyminiszter a biztonság fokozása érdekében még több térfigyelő kamerát szeretne látni a köztereken. Javaslatával szemben nemcsak az ellenzéknek vannak fenntartásai, hanem a kormánykoalícióban résztvevő Szabaddemokrata Párt is. Egy felmérés azonban kimutatta, hogy a lakosság több mint 80 százaléka helyeselné újabb kamerák felszerelését.

Karácsonykor a német vasút szóvivője bejelentette, hogy a belügyi szervekkel tárgyalásokat kezd a térfigyelő kamerák sűrűbbé tételéről a pályaudvarokon. A szóvivő megelégedéssel nyilatkozott, hogy az ünnep előtti csúcsforgalom gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlott, az utasok jelentősebb késések nélkül értek célba és biztonságuk sem forgott veszélyben.

Ez utalás volt arra az ünnep előtt elhangzott fenyegetésre, amelyben szélsőséges iszlám erők merényletet helyeztek kilátásba Berlinben és több más nagyvárosban. A vasút - a belügyminiszterrel egyetértve - helyesli a térfigyelő kamerák olyan módon történő felszerelését, hogy rajtuk keresztül időben megelőzhetővé váljanak az erőszakcselekmények, illetve könnyebben kézre keríthessék ezek esetleges elkövetőit. A nyilatkozat összefüggésben áll a hónap elején megkísérelt bonni merénylettel, amelynek egyik gyanúsítottját a térfigyelő kamera ugyan rögzítette, távozását azonban a tett színhelyéről már nem lehetett pontosan követni, mert az egykori nyugatnémet főváros pályaudvarának forgalmát jelenleg csak két kamera ellenőrzi.

A történtek után a belügyminiszter a kamerák számának növelését szorgalmazza, azonban nemcsak az ellenzék, hanem a kisebbik koalíciós partner, a Szabaddemokrata Párt is más megoldást javasolt.

A lakosság viszont - mint az Infratest közvélemény-kutató intézet kimutatta - szívesen látná a videokamerák felszerelését, mert már a berlini földalatti vasút peronjain történt huligánakciók tetteseinek kézre kerítésében is igen komoly segítséget nyújtottak a rendőrségnek.

A civil ruhás rendfenntartók számának növelését szorgalmazó ellenzéki javaslatokkal szemben a lakosság 81 százaléka vélte úgy, hogy a közterek biztonságát elsősorban a térfigyelő kamerák felszerelésével lehetne lényegesen javítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×