eur:
389.62
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb sztrájk és fenyegetőzés a Lufthansánál

A világ egyik legnagyobb légitársasága, a Lufthansa és az utaskísérők érdekeit képviselő szakszervezet között nem közeledtek a nézetek, ezért pénteken ismét sztrájk bénítja meg a forgalmat. Míg az elmúlt napokban a légiutas-kísérők csak néhány órára tették le a munkát, péntekre 24 órás sztrájkot hirdettek és ezzel alighanem komoly zűrzavart okoznak a nemzetközi légi forgalomban.

A légiutas-kísérők érdekeit képviselő szakszervezet az eddiginél határozottabban akar fellépni a Lufthansával szemben követeléseinek érvényesítésére, ezért péntekre egész napra kiterjedő sztrájkot hirdetett valamennyi német repülőtéren. Az akciónak komoly kihatása lesz a nemzetközi légi forgalomra is, mert a repülőtereken veszteglő Lufthansa-gépek miatt csak nehezen tudják fogadni és indítani más társaságok járatait is.

A Lufthansa számára leginkább nyereséges tengerentúli, valamint ázsiai járatok nagy részét már csütörtökön törölni kényszerült. A sztrájk ezúttal már a frankfurti, a berlini, a müncheni, a düsseldorfi, a stuttgarti és a hamburgi repülőteret is érinteni fogja.

A felek változatlanul egymást vádolják a patthelyzet kialakulásáért. A szakszervezet a Lufthansa 19 ezer légiutas-kísérője számára 5 százalékos béremelést követel, de a cég legfeljebb 3 százalékba egyezne bele.

Az alkalmazottak érdekképviselete emellett megpróbálja rábírni a légitársaságot, hogy tegyen le arról a tervéről, amely a stewardessek és stewardok egy részének - alacsonyabb fizetés mellett - a cég leányvállalatához történő áthelyezésére irányul. A Lufthansa azzal érvel, hogy kiadásai 22 százalékkal haladják meg a versenytársainál mutatkozó szintet, következésképpen csak nagyszabású takarékosság révén tud tartósan talpon maradni a fapados légitársaságok mellett. Így a légiutas-kísérőktől az eddiginél hosszabb munkaidőt követel, arra az esetre, ha a szakszervezet elfogadja a 3 százalékos béremelést.

A hangulatot tovább rontja a Lufthansa élén álló Christoph Franz azon kijelentése, amely szerint neki van ideje, mert ha a sztrájkok miatt a cég tönkre megy, ö bármikor talál új elhelyezkedési lehetőséget, a légiutas-kísérők viszont nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×