eur:
389.31
usd:
363.72
bux:
68259.02
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A romakérdésben követi Sarkozyt az új kormány

Ellenzékben a baloldal rendszeresen, olykor rendkívül élesen bírálta Nicolas Sarkozy romákkal kapcsolatos intézkedéseit, elsősorban az illegális telepek felszámolását, hatalomra kerülve azonban az Ayrault-kormány ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Július vége óta egymást érik a többnyire romániai cigányokat érintő hatósági akciók, ami az ENSZ bírálatát is kiváltotta, a francia emberjogvédő szervezetek és a média azonban lényegesen visszafogottabban szemléli a folyamatot, mint tette azt a Sarkozy-érában.

Manuel Valls francia belügyminiszter megfogalmazása szerint a hatóságok határozottan, de a humanizmus jegyében, az érintettek emberi méltóságának a megőrzése mellett számolják fel a romatelepeket Franciaországban, amióta az országot baloldali kormány irányítja. A jelek szerint alapvetően ez különbözteti meg a jelenlegi eljárásokat a Nicolas Sarkozy elnöksége idején elrendeltektől.

Az illegális romatelepek elleni hatósági fellépések július végén, alig két hónappal Francois Hollande megválasztását követően kezdődtek el, és az első akcióra meglehetősen szimbolikusan a szocialista párt főtitkára által vezetett Lille városában került sor. A tisztogatás ezt követően néhány Párizs környéki településen folytatódott, például Evryben, a jelenlegi belügyminiszter városában, vagy a kommunista vezetésű Stain-ben, melynek harcias polgármestere idén március 15-én az akkori jobboldali kormányintézkedések elleni tiltakozásul a romák kitelepítése ellen szóló határozatot adott ki.

A választások óta azonban a helyzet Stain-ben is megváltozott, a város vezetője most azt mondja: a kialakult higiéniai viszonyokat a helyi lakosság immár nem tűri tovább, ezért lépni kellett. A kormány egyébként alapvetően egészségügyi, higiéniai és biztonsági okokra hivatkozva számolja fel a telepeket, a rendőrök az ugyancsak baloldali vezetésű Lyon után most éppen Marseille-ben tisztogatnak.

A francia kormány egyébként azzal igyekezett elejét venni a kritikáknak, hogy bejelentette: a romák integrációja érdekében bizonyos foglalkozásokat megnyitnak előttük. Ez azonban a legtöbb elemző számára egyszerű szemfényvesztés, a munkanélküliség ugyanis immár eléri a 10 százalékos küszöböt, így a cigányoknak gyakorlatilag semmi esélyük sincs arra, hogy munkát találjanak Franciaországban.

Néhány jogvédő egyesület szerint Francois Hollande megválasztása óta mintegy háromezer roma szállását számolták fel az ország területén és a folyamatnak távolról sincs vége. Az akciókat azonban korántsem kíséri olyan tiltakozási hullám, mint amellyel Nicolas Sarkozynek kellett szembenéznie, így talán ennek ellensúlyozásaként is betudható, hogy az ügyben az Egyesült Nemzetek Szervezetének néhány szakértője aggodalmának adott hangot. A kisebbségi ügyek független szakértői posztját betöltő Izsák Rita például kijelentette: a francia eljárás azt mutatja, a romáknak nem adják meg a jogot, hogy szabadon közlekedhessenek Európán belül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×