eur:
389.27
usd:
362.9
bux:
67953.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A sörpiacot nem érintette a válság

Egyre nő az igény a sörre Latin-Amerikában, Kínában és Afrikában - egyre jobban megy a nagy sörgyáraknak. Úgy tűnik, az ágazatot nem érintette a pénzügyi válság.

Afrika, Ázsia és Latin-Amerika szomjazik a sörre, ami jól jön a nagy nemzetközi cégeknek. A 2008-as hitelválságot követő gazdasági válság véget vetett a nagyvállalati fúziók korának, de erről valamiért nem szóltak a söriparnak - jegyzi meg a Guardian. A világ nagy sörgyárai továbbra is nagy ütemben terjeszkednek és építik birodalmaikat.

A Heineken most szerzett engedélyt arra, hogy megvegye az Asia Pacific Breweries gyártót, a népszerű thai Tiger sör előállítóját. Az ár szerény 6 milliárd euró. Két évvel ezelőtt a mexikói Sol gyártóját, a Femsa Cervezát vásárolta fel, még nagyobb pénzért.

Közben bevásárlókörúton járt a SABMiller, a Pilsner Urquell, a Grolsch és a Peroni gazdája is, amely a Foster'st illesztette be gyűjteményébe 10,5 milliárd euróért.

Négy évvel ezelőtt, a válság kezdetén két nagy gyártó 33 milliárd dolláros ügylet során egyesült. Az Aheuser-Busch és az InBev egy tető alá hozta a Budweiser, a Becks, a Stella és a Hoegaarden márkákat.

Az, hogy a Heineken a feltörekvő piacok felé fordult, nem meglepetés. A Kínában, Afrikában és Latin-Amerikában megindult vagyonosodás nyomán Európa és Észak-Amerika jelentősége kezd visszaszorulni. A Just-Drinks ágazati portál szerint 2016-ra a feltrörekvő piacok adják majd a világ sörfogyasztásának 72 százalékát. Afrika hamarosan nagyobb piac lehet, mint eddig a fejlett világ volt. A SABMiller a múlt héten nyitott meg egy többmillió dollárért épült sörüzemet Nigériában.

A legnagyobb piacbővülést azonban Kínában tapasztalták. Húsz évvel ezelőtt a kínaiak alig nyúltak sörhöz, 2001-ben 15, tavaly pedig már 30 liter volt az éves fejenkénti átlagfogyasztás.

A kínaiak maguk is sörhatalomnak számítanak az éttermekben kapható Tsingtao sörrel. Az InBev kilenc éven belül hatszoros bevétel-növekedésre számít Kínában. A Heinekennek pedig annyira fontos volt az ázsiai ügylet, hogy még rá is ígért eredeti ajánlatára, hogy kivásárolhassa partnerét.

A Guardian idézi Szilágyi Zsuzsát, az Euromonitor International elemzőjét, aki megerősítette: az ügylet nagyon fontos a Heinekennek, mert a cég eddig nem volt jelen Ázsiában. Mindeközben az európaiak sörözési szokásai változnak: bár még többet isznak, mint a kínaiak, de egyre inkább az egyedi, különleges söröket és nem a tömegmárkákat keresik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×