eur:
393.99
usd:
367.78
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

"Az űrkutatás nem segít az indiai szegényeken"

Úgy tűnik, India sem akar kimaradni a Mars-mániából. A miniszterelnök közölte: jövőre saját missziót indítanak a vörös bolygóra.

Akik azt gondolják, hogy hirtelen jött a lelkesedés, azok tévednek: az indiaiak három éve már szondát juttattak a Holdra, és 2016-ban tervezik felküldeni első űrhajósukat.

Manmohan Singh indiai miniszterelnök a függetlenség napi ünnepi beszédében jelentette be, hogy űrjárművet indítanak a Mars közelébe, amely fontos tudományos kutatásokat fog végezni.

Az Indiai Űrkutatási Hivatal várhatóan jövő novemberben lövi fel a szondát, és a misszió, becslések szerint 70-90 millió dollárba kerül majd.

A milliárdos lakosságú ország űrprogramja kritikákat is kiváltott: miközben sokan büszkék rá, mások előbb a szegénység és a gyermekéhezés elleni küzdelemben szeretnének eredményeket látni. Nyugaton pedig egyesek felteszik a kérdést: minek segélyezni Indiát, ha űrkutatással foglakozik.

Az indiai tudósok a csillagokról álmodnak, közben azonban két egymást követő napon voltak, jelentős területeket érintő áramszünetek - emlékeztetett tudósításában az AFP.

"Több figyelmet kellene fordítani az egészségügyre, a tiszta ivóvízre és az írás-olvasás oktatására. Lehet, hogy az űrkutatás tudományos eredményekkel jár majd, de nem segít az indiai szegényeken" - mondta Bindeszvar Patak, az ország egyik legismertebb aktivistája, egy, a higiénés feltételek javításával foglalkozó jótékonysági ügynökség alapítója.

India az amerikaiak, európaiak, oroszok, kínaiak és japánok után akar belevágni a Mars-kutatásba. Jelenleg az amerikai Curiosity Mars-járó robot vesz mintákat a vörös bolygón egy kétévesre tervezett misszió keretében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×