eur:
389.29
usd:
362.56
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A parlamentben is téma lesz a biztonsági fiaskó

Biztonságos lesz a londoni olimpia, annak ellenére, hogy a biztonsági cég nem vett fel elegendő számú őrző-védő embert. Ezt állítja Lord Sebastian Coe, a szervezőbizottság főnöke. A brit belügyminiszter hétfőn a parlamentben adhat magyarázatot a fiaskóra, miközben hivatalosan megnyitja kapuit az olimpiai falu.

A britek előszeretettel mondják magukról, hogy országuk a parlamenti demokrácia őshazája, de most valahogy úgy alakult, hogy épp az ő szemükben rendőrállamot idéző biztonsági intézkedésekre lesz szükség a londoni olimpia biztonságának garantálására. Többezer terepszínű gyakorlóruhás katona is részt vesz majd a felügyeletben, mert a G4S nevű biztonsági cég csak most ismerte el, hogy nem vett fel elegendő személyzetet.

Az elmúlt héten kormánypárti politikusok próbáltak "válságmenedzselni" és megmagyarázni, miért is nem kell a katonák jelenléte miatt aggódni.

Az olimpiai bajnok futó, a szervezőbizottság elnöke, Lord Coe azt mondta: biztonságos lesz az olimpia, mert a kormány gyorsan reagált, hogy kitöltse az űrt. A brit hadsereg mozgósított 3500 Németországban állomásozó katonát, emellett a fegyveres erők egy külön erre a célra összeállított, 13 500 fős egységgel is részt vesznek a rendfenntartásban.

"Mindennap az olimpiai faluban vagyok, négyezer kiképzett őr van ott már évek óta, és remek munkát végeznek" - tette hozzá.

A BBC megjegyezte, a G4S biztonsági cég főnöke, Nick Buckles szombaton ismerte el, hogy "nyolc-kilenc napja jöttünk rá, hogy kezd rosszra fordulni a helyzet". Buckles vasárnap azt mondta a Sunday Telegraphnak, hogy lemondhat a baklövés miatt.

Maga Theresa May brit belügyminiszter csak szerdán értesült a problémákról. A kormány azt is kénytelen volt elismerni, hogy ellenőrök már tíz hónapja aggályokat fogalmaztak meg az olimpia biztosításáról szóló tervezés kapcsán. A brit kulturális miniszter úgy fogalmazott, hogy a figyelték a G4S munkáját, de a múlt hétig azt hallották a cégtől, hogy minden a terv szerint halad.

A BBC megszólaltatott egy férfit, aki elmondta: felvették őrnek, de azóta sem kereste a vállalat. Az ellenzéki Munkáspárt képviselői szerint sokan vannak, akik hat hónapja jelentkeztek, és csak most keresték meg őket, hogy tudnak-e két hét múlva kezdeni.

Maga a cég azt mondta: "bizonyos mértékű késedelem állt elő" a jelentkezések feldolgozásában, de "éjt-nappallá téve próbálják azokat átnézni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×