eur:
395.2
usd:
371.03
bux:
65063.6
2024. április 19. péntek Emma

Hány orvos fogad el csúszópénzt?

Németországban átlagosan minden negyedik kórház, klinika vagy szanatórium fejpénzt fizet az orvosoknak a beutalt betegek után. Noha ezt a gyakorlatot a törvény tiltja, eddig alig indult eljárás ilyen ügyben.

A hallei egyetem tanulmánya szerint az orvosok tisztában vannak a fejpénzre vonatkozó tilalommal, ezt azonban inkább csak irányadó intézkedésnek tekintik, és nem tartják kötelezőnek magukra nézve. Úgy vélik ugyanis, szinte kizárt, hogy emiatt eljárást indítanak ellenük.

A legtöbben az igencsak laza ellenőrzésből indultak ki. Így nem meglepő, hogy az orvosok közel egynegyede bevallotta: ha valamely kórház, vagy szanatórium felajánlott csúszópénzt, azt lelkifurdalás nélkül elfogadta.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt egészségügyi felelőse felszólította a kormányt, hogy mielőbb intézkedjen a tarthatatlan helyzet felszámolására. Nyilatkozatában maffia-módszereket említett, amelyeknek a betegek az áldozatai, mert az orvosok nem a legmegfelelőbb gyógymódot ajánlják, hanem azt az intézményt, ahonnan a csúszópénz kapják.

A német orvosi kamara elnöke a hallei egyetem felmérését egyszerű hangulatkeltésnek nevezte, és azzal érvelt, ha valóban annyira elterjedt lenne a fejpénz, mint a tanulmány állítja, akkor sorozatban érkeznének a feljelentések az ügyészségekhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×