INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hány orvos fogad el csúszópénzt?

Infostart / InfoRádió
Németországban átlagosan minden negyedik kórház, klinika vagy szanatórium fejpénzt fizet az orvosoknak a beutalt betegek után. Noha ezt a gyakorlatot a törvény tiltja, eddig alig indult eljárás ilyen ügyben.

A hallei egyetem tanulmánya szerint az orvosok tisztában vannak a fejpénzre vonatkozó tilalommal, ezt azonban inkább csak irányadó intézkedésnek tekintik, és nem tartják kötelezőnek magukra nézve. Úgy vélik ugyanis, szinte kizárt, hogy emiatt eljárást indítanak ellenük.

A legtöbben az igencsak laza ellenőrzésből indultak ki. Így nem meglepő, hogy az orvosok közel egynegyede bevallotta: ha valamely kórház, vagy szanatórium felajánlott csúszópénzt, azt lelkifurdalás nélkül elfogadta.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt egészségügyi felelőse felszólította a kormányt, hogy mielőbb intézkedjen a tarthatatlan helyzet felszámolására. Nyilatkozatában maffia-módszereket említett, amelyeknek a betegek az áldozatai, mert az orvosok nem a legmegfelelőbb gyógymódot ajánlják, hanem azt az intézményt, ahonnan a csúszópénz kapják.

A német orvosi kamara elnöke a hallei egyetem felmérését egyszerű hangulatkeltésnek nevezte, és azzal érvelt, ha valóban annyira elterjedt lenne a fejpénz, mint a tanulmány állítja, akkor sorozatban érkeznének a feljelentések az ügyészségekhez.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk