eur:
394.65
usd:
369.54
bux:
65342.31
2024. április 23. kedd Béla

Intelligens egyenruhákat kaphatnak a katonák

A jövőben intelligens ruhák növelik majd a jövő katonáinak túlélési esélyeit - legalábbis erre írt ki pályázatot a Pentagon. A viselet figyelni fogja a katonák életjeleit, azokat továbbítja az orvosoknak, még mielőtt a sebesült hozzájuk kerülne.

A nem túl távoli jövő "okosuniformisai" jelezni tudják majd, hogy hol sebesült meg a katona és nukleáris, biológiai vagy vegyi támadásra utaló nyomokat tudnak majd felfedezni a vérben és verejtékben.

Mindez életeket menthet meg azzal, hogy fontos információhoz juttatja az orvosokat és a katonai parancsnokokat is a harcmezőn elszenvedett veszteségekről - írja a livescience.com tudományos portál.

Az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon kis- és közepes vállalkozásokat kért fel legújabb, futurisztikus eszközei és felszerelése kidolgozására.

Ezek között szerepelnének az egészségügyi katonák munkáját segítő intelligens egyenruhák, amelyek megállapítanák és továbbítanák a sebesülések helyét, és még azt is, hogy milyen fegyver okozta azokat.

Az ilyen öltözetben alkalmazott szövettel meg tudnák becsülni a seb mélységét és azt, hogy a sérülés hogyan hathat ki a fontosabb szervekre, és azonnal az elsősegélynyújtással lehetne foglalkozni, nem pedig a sebesülés felmérésével.

Emellett nyál- és vérminták alapján tudnák érzékelni a kémiai, biológiai vagy nukleáris támadásokat, sőt, még az útmenti pokolgépekre utaló nyomokat is. Az okosegyenruhába épített GPS-technológia pedig segítene megtalálni az adott katonát.

A szkeptikusok azonban megjegyzik, hogy több ország aktív missziókon résztvevő katonáinak sem tudják biztosítani a jelenlegi "technikailag primitív" védőeszközöket, például a pokolgépektől védő személyes páncélt vagy páncélozott harci járműveket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×