INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Az Eurovíziós Dalverseny házigazdája dühös a kritikák miatt

Infostart / InfoRádió
Azerbajdzsán az Eurovíziós Dalfesztivállal próbál reklámot csinálni magának - közben azonban a hatóságok továbbra is lecsapnak az emberi jogi aktivistákra. A héten további tüntetőket vettek őrizetbe, egy énekes pedig épp a fesztivál előtt menekült el hazájából.

Azerbajdzsán arca az eheti Eurovíziós Dalfesztivál döntőben a csinos Szabina Babajeva lesz, aki a Der Spiegelnek azt mondta: dalával ki akarja tárni Azerbajdzsán szívét Európának. Az viszont nem érti, hogy miért akarják egyesek bojkottálni országát. Szabina egy magasrangú katonatiszt lánya.

Azerbajdzsánt az Alijev-klán irányítja, a szovjet pártfőtitkárt fia követte az elnöki székben. Hejdar Alijev, a jelenlegi elnök az Új Azerbajdzsán párt elnöke és a Nemzeti Olimpiai Bizottság vezetője is egyben, és azt mondja: a világszerte, milliók által nézett dalverseny döntője bemutatja országa "értékeit, kultúráját és toleráns mivoltát".

Ennek ellenére többtucat demokráciapárti aktivista, újságíró és blogger ül börtönben. Emin Milli bloggert korábban két év börtönre ítélték azért, mert egy videóban kigúnyolta, hogy a kormány két szamarat vett Németországból - 42 ezer euróért. Az elmúlt években két újságírót is meggyilkoltak, de a tetteseket nem fogták el, egy riportert pedig brutálisan megvertek.

Az ország olaj- és földgázkincse miatt a Nyugat eddig eltekintett attól, hogy számon kérje Azerbajdzsánon a jogállamiságot.

A rendőrök hétfőn 40 embert tartóztattak egy engedély nélkül tartott bakui tüntetésen, egy héttel korábban pedig a városháza előtt vertek szét egy kisebb tüntetést.

A Spiegel megemlíti az ellenzéki aktivisták elleni kampányt is. Egyiküket úgy próbálták lakása elhagyására kényszeríteni, hogy betonlapot dobtak a háza tetejére, majd heroint fedeztek fel a fia lakásán, akit letartóztattak. Egy ellenzéki bloggert hasonló módon kábítószer birtoklásáért ítéltek három év börtönre, bár nemzetközi nyomásra kiengedték, viszont besorozták a hadseregbe. A jogvédők szerint a rendőrség gyakran helyez el hamis tárgyi bizonyítékokat a rezsim bírálóinál, hogy aztán őrizetbe vehesse őket.

Dzsamal Ali, egy 24 éve rapper múlt szerdán menekült el hazájából és azt állította: basszusgitárosával együtt a rendőrök megkínozták, mert egy ellenzéki gyűlésen léptek fel. Azt mondta, hogy egy zsákot húztak a fejére és kétszer is órákon át verték, majd huliganizmus miatt két hét börtönre ítélték. "Az Eurovízió miatt azonban hamarabb szabadultam" - mondta a Guardiannek Berlinből. Hadija Iszmajlova tényfeltáró újságírót azzal zsarolták, hogy a lakásában elrejtett kamerával a barátjával töltött intim pillanatokat vették fel. A Szabad Európa Rádiónak dolgozó és az elnök családtagjainak korrupciós ügyeiről tudósító riporter nem engedett, így a videót kitették az internetre.

Mindeközben Baku jelentős átalakuláson ment át: újrakövezték az utakat, felhőkarcolókat húztak fel és márvánnyal dekorálták ki a fővárost. Ehhez azonban többezer otthont bontottak le.

Az azeri hatóságok dühösen utasítják vissza a kritikát, a héten Iránt és a nyugati médiát is az ország elleni kampánnyal vádolták meg.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk