INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Miért épít valaki kísértetvárost?

Infostart / InfoRádió
Valóságos kísértetvárost építenek egy milliárd dollárért az amerikai Új-Mexikó államban. A városban házak, utcák, benzinkutak, az otthonokban mosógépek is lesznek - csak éppen az emberek hiányoznak majd. A befektetők a várossal akarnak tudományos kutatásokat végezni.

Az egyelőre ismeretlen nevű "kísértetváros" 25 kilométerre fekszik majd a legközelebbi településtől, a 40 ezres lélekszámú új-mexikói Hobbstól. Minden lesz benne a házaktól kezdve az üzleteken át a működő WC-kig. Papíron 35 ezer ember lakja majd, de csak papíron - mert valójában teljesen üres lesz.

A Pegasus Holdings nevű befektetői csoport azt akarja felmérni, hogy a következő generációs wifi-hálózat, az intelligens közlekedési rendszerek és a megújuló energiaforrások hogyan alkalmazhatóak egy modern városban - de ezzel nem akartak kényelmetlenséget okozni a lakosoknak - jegyzi meg a brit Telegraph.

Ha az otthonok üresen állnak is majd, emberek azért megfordulnak majd a kísértetvárosban. A projekt azonnal 350 munkahelyet hoz létre, az építkezés június végén indul.

Nem ez lesz az első lakatlan város Amerikában. A hatalmas országban már több település is elnéptelenedett, amikor a helyi gazdaságot fenntartó iparágak máshova költöztek. A hidegháború nukleáris tesztjeire épített városokon kívül azonban ez az első olyan település, amelyet kifejezetten várostervezési célból szánnak lakatlannak.

A közeli Hobbs, amely eddig az olaj- és gáziparból élt meg, azért pályázott a projektre, hogy változatosabbá tegye a gazdaságát. Az új településen tesztelik majd a vezető nélküli autókat, automata mosógépeket és mellékhelyiségeket. Az építők elmondták: rombolni viszont nem fognak, és ki tudja, talán az új technológiák és elméletek megfigyelése után esetleg emberek is beköltözhetnek az új-mexikói kísértetvárosba.

A címlapról ajánljuk