INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Menekülnek a spanyol fiatalok

Infostart / InfoRádió
A spanyol fiatalok tömegei vándorolhatnak ki külföldre az országot sújtó krónikus munkanélküliség miatt. A 25 év alattiak több mint a felének nincs munkája, vagy nem tanul.

A spanyol kormány váltig azt állítja, hogy nem kell majd Írországhoz, Görögországhoz és Portugáliához hasonlóan hitelekkel megmenteni, de közben szigorú takarékossági programra készül, hogy csökkenthesse a költségvetési hiányt.

Európa egyik legnagyobb gazdaságának mélyrepülése különösen sújtja a fiatalokat. Más európai államokhoz képest itt sokkolóan magas a fiatalok munkanélkülisége, meghaladja az 51 százalékot.

Az építőipar összeomlása miatt több ezer fiatal munkás vesztette el az állását, de nem találnak munkát az egyetemről kikerülők sem. A Financial Times azonban felfedezett egy újonnan munkába álló fiatalt: a 25 éves Martha Fernández azt ünnepelte, hogy egy madridi médiacégnél kapott állást - igaz, mindössze 300 eurós fizetésért, amiből alig tudja kifizetni az albérletet.

José Ramón Arboledas, a Navarrai Egyetem közgazdászprofesszora szerint jobb, ha a fiatalok nem késlekednek a munkavállalással, és emiatt készen kell állniuk akár külföldre is menni.

"Az ingatlanboom alatt sokan otthagyták az iskolát, hogy építkezéseken dolgozzanak. Most elvesztették ottani állásukat, de képzettségük sincs. A diplomásoknak legalább megvan az opciójuk, hogy külföldre menjenek" - mondta. Úgy tűnik, sokan pontosan ezt is teszik.

A Spanyol Statisztikai Intézet adatai szerint 2020-ig évente félmillió fiatal megy majd külföldre. A spanyol cégeknek sokba kerül az idősebb dolgozók elbocsátása, ezért vonakodnak a fiatalabb munkaerőtől, vagy csak ideiglenes szerződéssel vesznek fel fiatalokat.

A munkapiaci reform megpróbál véget vetni ennek a gyakorlatnak, ám közgazdászok azt mondják: évekbe telik majd, mire érezni lehet majd a hatásokat. Ezt azonban nem mindenki tudja kivárni, ezért kivándorolhatnak.


A címlapról ajánljuk