INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A britek inkább Ausztráliában élnének

Infostart / InfoRádió
A britek fele legszívesebben elhagyná országát - állítja egy közelmúltbeli felmérés. Legszívesebben jó messzire, Ausztráliába mennének, amelyet egyfajta ígéret földjének tartanak: tiszta, olcsó, jó az életminőség és az időjárás. Mindeközben azon is aggódnak, hogy a bevándorlók megváltoztatják az ország arculatát.

A Sun bulvárlapot - a lehallgatásokról elhíresült - News International egyik ékkövét nehéz a kiegyensúlyozott újságírás zászlóshajójának tartani. Most azonban a tőle független YouGov közvélemény-kutató sokkoló adataival állt elő: a felmérés szerint a britek fele "nagyon komolyan" azon gondolkodik, hogy elhagyja hazáját és inkább az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Új-Zélandon próbál szerencsét.

A megkérdezettek 52 százaléka a drága megélhetés miatt emigrálna, 37 százalékuk az időjárás és 31 százalékuk a munkalehetőségek miatt.

A Sunt nem lehet hazafiatlansággal megvádolni, 30 évvel ezelőtt a falklandi háború idején és azóta is ismert volt nacionalista kardcsörtetéséről és arról, hogy sugalmazása szerint Angliánál csak rosszabb helyek lehetnek a világon. Ennek ellenére megemlíti, hogy a britek 11 százaléka a többi brit miatt vándorolna ki.

Ha ennyien mennének, akkor kik jöhetnének a helyükre? - kutakodtak a közvélemény-kutatók. Nos, a megkérdezett 1600 ember fele úgy vélte, hogy "bizonyos körülmények között" meg kell engedni, hogy külföldiek Nagy-Britanniában keressenek munkát. Velük szemben azonban 38 százalék azt mondja, hogy ezt soha sem szabad hagyni. Ha valaki külföldi, akkor csak tanulni jöjjön.

Az angol tévében gyakran látni a kitelepülési lehetőségekről szóló műsorokat. Ezekben azt láthatják a nézők, hogy mennyire jobbak a munkalehetőségek, a lakáskörülmények és az életminőség például Ausztráliában, ahol hatalmas házak, kertek és tengerpart várja a pomnak csúfolt briteket.

Az is kiderül azonban a műsorokból, hogy nem mindenki képes feltépni gyökereit és hátrahagyni a rokonokat, barátokat és Blightyt - ahogy az angolok a hazájukat becézik. Maga a szó az arab vilajet - járás - szóból ered, és az indiai hadsereg urdu nyelven beszélő katonái jóvoltából terjedt el.

A szó gyarmatbirodalmi eredete arra is emlékeztet, hogy egy angol a világ bármely pontján meg tudja őrizni identitását, legyen szó a spanyol Costa del Sol inglés kolóniáiról, vagy a francia Dordogne folyó völgyében élő anglais-kről - így az országot elhagyókat soha nem emlegetik "hazaárulóként". A felmérésből az is kiderült, hogy politikai hovatartozástól függetlenül az angolok többsége szerint Margaret Thatchertől kezdve az elmúlt 30 év 5 miniszterelnöke inkább ártott, mint használt az országnak.

A legtöbben az angol ajkú egykori brit gyarmatokra, például Ausztráliába vagy Kanadába mennének. Szakképesítéssel és angol nyelvtudással mindkét országban le lehet telepedni.


A címlapról ajánljuk