eur:
393.88
usd:
369.36
bux:
65674.79
2024. április 23. kedd Béla

A takarékossági csomag elfogadásával véget ért a cseh kormányválság

Takarékossági intézkedéscsomagot hagyott jóvá szerdán a cseh kormány, és ezzel elhárult az idő előtti választások veszélye.

Az intézkedéscsomagról hosszas vita után, kedden este egyezett meg a három koalíciós párt vezetése, és a kormány a megállapodást szerdán teljes egészében elfogadta.

Ennek alapján a következő két évben egyebek között emelkedik az áfa, lassabban fognak nőni a nyugdíjak, megadóztatják a magas kereseteket, és az egyetemeken bevezetik a beiratkozási díjat. Az intézkedések fő célja, hogy a következő két évben három százalék alá szorítsák a GDP arányos költségvetési hiányt.

Petr Necas kormányfő közölte, hogy a pénzügyi intézkedések részleteit a jövő héten véglegesíti a koalíció.

A kormány döntésével gyakorlatilag is véget ért a kormányválság, amelyet a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek robbantott ki a követeléseivel, illetve azzal a fenyegetéssel, hogy a miniszterei lemondanak, ha nem vizsgálják felül a kormányprogramot. A Közügyek megfigyelők szerint a megállapodás elfogadásával jelezte, hogy továbbra is része akar lenni a kormányzatnak.

A legkisebb kormánypárt többek közölt követelte három minisztérium megszüntetését is.

A pénzügyi intézkedések részleteit az érintett tárcáknak a hét végéig kell kidolgozniuk, majd a jövő szerdára tervezett koalíciós tanács véglegesíti azokat.

A kiszivárogtatott információk szerint a takarékossági csomagot a kormány egyhangúlag fogadta el, és ezzel teljesítette Necas miniszterelnök múlt héten rögzített feltételét, amely szerint a "költségvetési felelősség kormánya" csak akkor marad továbbra is hivatalban, ha a három koalíciós párt egyértelműen kiáll a takarékossági csomag mellett. Ellenkező esetben a kormányfő vezette Polgári Demokratikus Párt (ODS) idő előtti parlamenti választást kezdeményezett volna.

A tervezett megszorítások nem tetszenek az ellenzéknek és a szakszervezeteknek. A szakszervezetek április 21-re országos tiltakozó nagygyűlést hívtak össze Prágába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

A közelmúltban jelentős áringadozásokat láthattunk az építőiparban, főleg a pandémia és az ukrajnai háború alatt. Ez a volatilitás nem új, hiszen a korábbi válságok alatt az energiaárak hasonló kiugrását tapasztalhattuk. A jövőben sem valószínű, hogy visszatér az elmúlt évtizedek lassú árnövekedése: a jelenlegi és a következő válságok valószínűleg nyomást gyakorolnak majd az építési költségekre. Az iparágnak ezért proaktívnak kell lennie, hogy csökkentse a függőségeket és kezelje a költségkockázatokat. Ezt korszerű beszerzési gyakorlatok és kockázatkezelési stratégiák elsajátításával teheti meg – véli Timo Koskinen az Euroconstruct finn kutatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×