eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mi legyen az egészségbiztosítók profitjával?

Óriási többletbevételre tettek szert a németországi egészségbiztosítók a közelmúltban, jórészt a munkanélküliség jelentős visszaszorulása miatt. Az egészségügyi miniszter ezért úgy véli, hogy az összeg egy részét visszautalhatják a járulékfizetők számlájára.

Lapértesülések szerint az egészségbiztosítók tavalyi bevétele jóval meghaladta az eredetileg számítottat. A berlini egészségügyi minisztérium is megerősítette, hogy közel 30 biztosító intézet több millió euró többlettel rendelkezik.

Mielőtt engedélyezték a magánbiztosítókat, Németországban csupán államilag szabályozott egészségbiztosítási rendszer volt. Az alkalmazottak ma választhatnak az állami ellenőrzés alatt álló és a magánbiztosító intézetek között, amelyeknek kínálata - a járulékok összegétől függően - jelentősen eltér egymástól.

Míg azonban a magánbiztosítók a havi díj befizetésének elmaradása esetén bárkit kizárhatnak, az államilag ellenőrzött biztosítók kötelesek a munkanélküliek egészségügyi ellátásának fedezésére is. A járulékok összegének megállapításába a kormánynak is beleszólása van, sőt, ha a magánbiztosítók költségvetésében hiány mutatkozik, az egészségügyi minisztérium a segítségükre siet a mérleg kiegyenlítésében. Így szinte magától értetődik, hogy többletbevétel esetén sem dönthetnek egyedül a milliók felhasználásáról.

Daniel Bahr egészségügyi miniszter mai tájékoztatóján azt mondta, hogy helytelen lenne, ha a tavaly befolyt többlet milliókat csupán tartaléknak tekintenék. Szerinte az összeg egy részét vissza kellene utalni a biztosítást fizetők számlájára. Ugyanakkor ő is elvetette az általános járulékcsökkentés lehetőségét. Egy-egy alkalmazott átlagosan bérének 15 százalékát fordítja egészségbiztosításra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×