eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mikor kell távoznia a botrány miatt az államfőnek?

A német államfő iránti bizalom napról napra csökken a lakosság körében - derült ki a közszolgálati tévé friss közvélemény-kutatásából. A kereken egy hónapja tartó botrányt ugyan egy azóta részletesen feltárt házépítési kölcsönügy robbantotta ki, az államfőnek azonban most már azt is a szemére vetik, hogy a családjával együtt néhány éve egy Lufthansa járaton nem azon az osztályon utazott, amelyre jegyet váltott, hanem elfogadta a felkínált helyet a business osztályon.

Az államfő újévi fogadásán az első pillanatra minden úgy tűnt, mintha minden rendben lenne. A diplomáciai testület és a kormány tagjai apró ajándékkal a kezükben, mosolyogva paroláztak Christian Wulff elnökkel és a feleségével. Számos ellenzéki vezető, például a Szociáldemokrata Párt élén álló Sigmar Gabriel, a Zöldek teljes vezetősége és több társadalmi szervezet képviselője is távol maradt azonban tiltakozásképpen.

De a berlini elnöki rezidencián, a klasszicista stílusban épült Bellevue palotában a vendégek jó része is szinte szánalommal tekintett az államfőre, ugyanis nap-nap után újabb és újabb vádak érik az éppen egy hónappal ezelőtt kirobbant botrány kapcsán.

A sajtó főleg azt kifogásolja, hogy Wulff ügyvédjei nem válaszoltak meg maradéktalanul minden kérdést, amelyet az újságírók feltettek. A kereszténypártok korábbi frakcióvezetője ezzel kapcsolatban, egy tévévitában azzal kelt az államfő védelmére, hogy a több száz kérdés jelentős része otromba módon követelt választ az elnök magánéletéről.

A közszolgálati tévé friss közvélemény-kutatása pedig kimutatta, hogy a lakosság többsége már nem tartja szavahihetőnek Christian Wulffot, habár a távozását követelők aránya nem lépte túl a hivatalban maradásával megbékülök hányadát.

Már szóba került az is, hogy ki lenne méltó utódja, és ezzel kapcsolatban a jelenlegi védelmi miniszter, Thomas de Meziere neve röppent fel, mint akit az ellenzék is elfogadhatónak tartana. Noha a kancellár még sziklaszilárdan kitart Christian Wulff mellett, pártjában, a Kereszténydemokrata Unióban már többen is azt tanácsolják az államfőnek, hogy ne tegye ki tovább magát és családját, de a tisztségét sem ennek a rohamos tekintélyvesztésnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×