eur:
388.92
usd:
363.44
bux:
68130.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Vasladyt bírálta a miniszterelnök

A BBC rádió pénteki beszélgető-műsorában David Cameron brit miniszterelnök a Margaret Thatcher korábbi kormányfőről szóló új életrajzi filmmel, a Vasladyvel kapcsolatban azt a véleményét fejtette ki, hogy a címszerepben Meryl Streep "fantasztikus" alakítást nyújt, de a film inkább szól az öregedésről és az időskorban előforduló szellemi leépülés jelenségeiről, mint egy kiváló politikus karakteréről.

David Cameron szerint a The Iron Lady (Vaslady) című film időzítése elítélendő, hiszen a volt kormányfő még él. Előzőleg a hajdani Thatcher-kabinet egy tagja, az immár főrendi rangra emelt Lord Tebbit nyilatkozott úgy, hogy ő soha sem látta olyan - úgymond - "félhisztérikusnak" a miniszterelnök asszonyt, mint ahogyan a film ábrázolja.

Az észrevételekre Phyllida Lloyd, a Vaslady rendezője a Londonban megjelenő esti lap, az Evening Standard hasábjain válaszolt: "Mindannyian úgy éreztük, hogy nem szégyellnivaló annak az ábrázolása, miként éli meg az idős hölgy ereje fogyatkozását, egészsége romlását és azt, hogy feledékennyé válik."


A rendező szavaihoz hozzátehetjük, hogy ez különösen érdekes feldolgozható irodalmi- vagy filmtéma lehet egy korábban vasakaratú és éles eszű politikus esetében, bár kétséges: etikai szempontból jó döntés volt-e a film időzítése.

Egyéb nagyon személyes életrajzi vonásokat is ábrázol a film, például azt, hogy Margaret Thatcher ikergyermekei közül a lánya csalódást okozott számára, elkényeztetett fia pedig alig tartja vele a kapcsolatot.

Legfontosabb tanácsadóját és jóbarátját, Airey Neave politikust az IRA robbantásos merénylettel megölte, és ez után legfőbb támasza a férje, Dennis Thatcher volt. A film szerint most az idős hölgy olykor a régen meghalt férjével beszélget. A filmnek ez a visszatérő motívuma valójában nem bírálható.

A BBC szenior politikai kommentátora, Nick Robinson már az első vetítés után úgy látta, hogy Margaret Thatcher barátainak nem fog tetszeni a történet, de politikai ellenfeleinek sem, mert kidomborítja, milyen rendkívüli kvalitásokkal rendelkezett komoly nehézségeket felvető miniszterelnöki működése idején.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×