eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Szociális áfa" bevezetését tervezik

Szociális áfa bevezetését szorgalmazza a francia államfő, aminek a lényege az, hogy a jövőben ennek az adónemnek egy részéből finanszíroznák a társadalombiztosítást, miközben csökkentenék az élőmunkát sújtó járulékokat. Ha a javaslat zöld utat kap, úgy a francia áfa mértéke a jelenlegi 19,6 százalékról akár 22 százalékra is felugorhat.

A szociális áruforgalmi adóról gyakorlatilag hét éve vitázik a francia politikai elit és annak bevezetését a munkáltatói szervezetek egyre fontosabbnak ítélik meg, szerintük ezzel a módszerrel érezhetően olcsóbbá válhat a francia foglalkoztatás, ami azonnali versenyelőnyt jelentene az importárukkal szemben.

Nicolas Sarkozy ezt az érvrendszert vette át év végi beszédében, hangsúlyozva, hogy a szociális áfával enyhíteni lehetne a franciaországi járulékprést, ezzel párhuzamosan pedig megadóztatnák azokat az importárukat, amelyek közvetlen konkurenciát jelentenek a francia cégek számára.

Elemzők a beszéd elhangzása óta hangsúlyozzák, hogy bár francia fülnek jól hangzik az "importáruk megadóztatása" kifejezés, a számlát nem a külföldi termelők, hanem a francia fogyasztók fogják megfizetni. Ezek után nem meglepő, hogy a szociális áfa bevezetését a szocialisták államfőjelöltjének egyik szakértője gazdasági hibának minősítette.

Amennyiben a kormány mégis a fogyasztási adó megemelése mellett döntene - márpedig úgy tűnik, hogy ez már február végén bekövetkezhet -, úgy a munkaadók által fizetendő tb-járulék mértéke 3,5 százalékkal csökkenne, a munkavállalóké pedig 1,5 százalékkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×