eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért hallgat le újságírókat a katonai elhárítás?

Tovább dagad a lehallgatási botrány Szlovákiában. A szlovák parlament hírszerzést felügyelő és ellenőrző bizottsága kedden rendkívüli ülésen, zárt ajtók mögött tárgyalt a nagy port felverő lehallgatási ügy részleteiről, a kormányfő pedig meneszti a botrányba keveredett védelmi minisztert.

A lehallgatási botrány hétfő reggel pattant ki a szlovákiai sajtóban. A Pravda és a Nový Èas lapok szerint a katonai elhárítás lehallgatott, és talán meg is figyelt egyes újságírókat egészen a kormány októberi bukásáig. A megfigyelt személyek között a Pravda főszerkesztőjének és több belpolitikai szerkesztőjének neve is szerepel, de szó esett Michal Guèíkról, a TA3 hírtelevízió igazgatójáról is.

A lapok birtokába jutott dokumentumok szerint a védelmi tárcával foglalkozó újságírók telefonjait lehallgatták, és magánéletüket is megfigyelték. Lubomír Galko védelmi miniszter első reakciójában nem tagadta a lehallgatásokat, ám azt is közölte, hogy mindez legálisan, bírói engedéllyel történt. Ennek ellenére nemcsak a sajtóban, de a politikusoknál is hatalmas nemtetszést váltott ki a lehallgatási ügy.

A Plus 1 Den című napilap kedden, megbízható forrásokra hivatkozva azt írta az egyik érintettről, Michal Guèíkról, a TA3 hírtelevízió vezérigazgatójáról, hogy őt gazdasági bűncselekmény alapos gyanújával hallgatta le a hírszerzés. Úgy tudni, az igazgató több cége is üzletelt a védelmi tárcával.

Iveta Radicova kormányfő meneszti a lehallgatási botrányba keveredett szlovák védelmi minisztert. "A Lubomír Galko menesztését tartalmazó javaslatot átadom a köztársasági elnöknek" - közölte újságírókkal kedden délután.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×