eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Anglia nem szűkölködik működő tőkében

A hatalmas államadóssággal küzdő, megtorpant brit gazdaságnak élénkítésre, az államkasszának pedig új bevételi forrásokra van szüksége. George Osborne pénzügyminiszter hétfőn tette közzé elgondolásait, például fizetős autópálya gyors-sávok létesítéséről.

Nagy-Britanniában ingyenes az autópályák használata, és a kormány megígérte, hogy ez még hosszú ideig így marad. De a pénzügyminiszter expressz sávok létesítését tervezi, amelyekre a sietős autósok díjfizetés ellenében hajthatnának rá.

A megszabott maximális sebességet itt is be kell majd tartani, de biztosított az előrehaladás, akárcsak a városi autóbusz sávokon, még torlódás vagy dugó esetén is. A gyors-sávokat magánvállalkozók üzemeltetnék, rendszámleolvasó automaták segítségével. Kérdés, mit szól a tervhez az egyszerű motoros, aki fizeti a magas forgalmi adót, s közben néznie kellene, hogyan suhannak el mellette a gazdagok.

Szerepel a pénzügyminiszter gazdaságélénkítő tervezetében az is, hogy 400 millió fontot különítsenek el 16,000 lakás megépítésére, továbbá negyven, régen megvalósításra váró infrastrukturális nagyberuházásnak szabad utat biztosítanának. Ezek között van például újabb vasútvonalak villamosítása.

Általában egyszerűbbé akarja tenni a brit kormány a vállalati adminisztrációt és elő kívánja segíteni a munkaerő bővítést. Még vita folyik arról, elfogadható-e a Gyáriparos Szövetség elgondolása, amely szerint szubvenciót kapnának azok a vállalatok, amelyek nem külföldi, hanem brit fiatalokat vesznek fel. Ennek azzal összefüggésben van különös jelentősége, hogy a brit 16 és 24 év közöttiek körében több mint egy millióra nőtt a munkanélküliek száma.

A gazdaságélénkítés új modelljére David Cameron miniszterelnök szerint is sürgető szükség van, hétfői beszédében arra figyelmeztetett, hogy e nélkül az euróválság recesszióba taszíthatja Nagy-Britanniát.

A pénzügyminiszter elgondolásai azt jelzik, hogy működő tőkében nem szűkölködik Anglia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×