eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Németország és Franciaország már az eurózóna felbontásáról tárgyal?

Az eurózóna bukásáról beszélnek a pénzpiacokon azt követően, hogy Olaszország kamatterhei átlépték a hét százalékos lélektani határt.

Bár Silvio Berlusconi bejelentette, hogy távozik, Olaszország kamatai tovább emelkedtek és áttörték a hét százalékos lélektani határt. A vészcsengőt egyelőre nem lehet leállítani: ekkora kamatterhek miatt kellett kimenteni Írországot, Portugáliát és Görögországot.

Olaszország helyzete gyomorgörcsöt okozott több európai vezetőnél is - mert az olasz államadósság akkora, hogy a többi európai országnak és a Nemzetközi Valutaalapnak nincs elég pénze Itália megmentésére.

Emiatt az éjszaka sokkoló lehetőségről kezdett el cikkezni az európai sajtó: Németország és Franciaország tárgyalásokat kezdett az eurózóna felbontásáról és a gyenge gazdaságok kiszorításáról. Illetékesek tagadták, hogy létezne ilyen terv, de Nicolas Sarkozy francia elnöknek a "kétsebességű Európáról" szóló beszéde, és a német CDU párt tanácskozásán felvetett lehetőség elég volt arra, hogy ráijesszen a piacokra.

A Guardian szerint ugyanakkor párizsi, berlini és brüsszeli döntéshozók tárgyaltak a lehetőségről, hogy egy vagy több állam kilépjen az eurózónából, míg a maradék kemény mag mélyebb gazdasági integrációt, így az adó és pénzügypolitika összehangolását kezdeményezné.

A londoni City elemzői szerint az eurozóna bajai mély recessziót vetítenek elő Európában. A lehetőség miatt Európában és Amerikában is estek a tőzsdeindexek. Olaszország és az euró számára az Európai Központi Bank dobhat mentőövet, azzal, hogy a befektetők helyett felvásárolja az olasz államkötvényeket. Németország azonban egyelőre hallani sem akar erről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×