eur:
388.69
usd:
361.82
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Pénzbüntetésre kötelezték a sztármenedzsert

Münchenben megszüntette a bíróság a közelmúlt egyik legsikeresebb menedzsere elleni eljárást. Bernd Pischetsrieder előbb a BMW-t, majd a Volkswagent irányította, most pedig százezer eurós büntetést kell fizetnie. Pischetsrieder tagadja, hogy tudatosan vezette volna félre az adóhivatalt és utalt arra is, hogy az elmaradást időközben kiegyenlítette.

Az ügy nyolc évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Bernd Pischetsrieder még a legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen élén állt. Az államügyész azt veti a szemére, hogy különböző ingatlanügyletekből származó jelentős nyereséget eltitkolt a hatóságok elől, és közel negyed millió euróval károsította meg az államkasszát.

A menedzser hangoztatta, hogy nem volt teljesen tisztában az adóelőírásokkal, de semmi esetre sem akart csalni, és a reklamált hátralékot már kifizette.

A müncheni kerületi bíróság lezárta az eljárást, és Pischetsriedert százezer euró megfizetésére kötelezte. Az összeget jótékonysági szervezetek kapják.

Pischetsrieder 1993 és 1999 között vezette a BMW-t, de miután a brit Rover autógyár átvétele nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, távoznia kellett a müncheni konszern éléről. Három évvel később a résztulajdonos, Ferdinand Piech támogatásával Wolfsburgban átvette a legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen irányítását, de 2006-ban éppen Piech kezdeményezésére leváltották a VW éléről, és csupán az igazgatótanácsban betöltött tisztségét tarthatta meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×