eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az adóellenőrök is besokalltak

Mától két napon keresztül szünetel a tömegközlekedés Athénben, a jövő héten pedig az általános sztrájkhoz csatlakoznak az adóellenőrök és a vámőrség dolgozói is. Mindezek nyomán még kevesebb pénz áramolhat a csőd szélén álló görög állam kasszájába.

Csütörtökre és péntekre az athéni közlekedési szakszervezetek hirdettek munkabeszüntetést, és egyes helyeken leállt a szemétszállítás is. Egy hét múlva pedig napokra megbénul Görögország, ahol a társadalom egyre nehezebben tűri a csődveszély miatt bevezetett fizetéscsökkentéseket, elbocsátásokat és az állami szolgáltatások megnyirbálását.

Ironikus módon már az adóhatóság dolgozói és a vámosok is a tiltakozók közé álltak, holott egészen mostanáig még ők próbálták behajtani a kincstárnak a járulékokat, például a különösen népszerűtlen új ingatlanadót.

Az adóhivatal azonban október 17. és 20. között zárva lesz, míg a vámhatóság emberei 18. és 23. között sztrájkolnak. Utóbbi üzemanyaghiányhoz is vezethet, mert a finomítókból történő üzemanyag-szállítmányokat a vámosok hagyják jóvá.

Athén központjában, a Szintagma téren a pénzügyminisztériumra egy hatalmas "Megszállva" feliratot lógattak ki, az amerikai tiltakozómozgalmat idézve.

"Minden szétesik, másokhoz hasonlóan mi is szenvedünk" - mondta a statisztikai dolgozók szakszervezetének vezetője, Nikosz Kluvatosz, aki hozzátette: ha a kormány időben lépett volna, nem állt volna elő ez a helyzet.

Tegnapi adatok szerint a különböző új adók ellenére 15 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban a költségvetési hiány, mert a gazdaság visszaesése miatt kevesebb adóbevétel folyt be. Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap éppen az adóbehajtás szigorítását követelte, hogy Görögország teljesíteni tudja hiánycéljait.

Az EU-IMF-EKB trojka ugyanakkor kedden azt mondta: Athén nem éri el kitűzött céljait, és további lépésekre lesz szükség. A görögök azonban úgy érzik, hogy eljutottak a tűréshatárig. A jövő heti általános sztrájk idején több százezer ember hagyja majd abba a munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×