eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Lengyel választások: "Tusk eddigi teljesítménye azt sugallja, hogy a babérjain ül majd"

Elemzők szerint történelmi győzelmet aratott a lengyel választásokon a jobbközép, üzletbarát kormány - először választottak ugyanis újra a rendszerváltás óta kormánypártot Lengyelországban. Donald Tusk miniszterelnök Polgári Platformja nem szerzett abszolút többséget, de az ellenzék nem akadályozhatja programja folytatásában.

A piacok, befektetők és Lengyelország szomszédai megnyugvással fogadhatják, hogy továbbra is a focimániás, de a focihuligánok ellen fellépő Donald Tusk marad Lengyelország miniszterelnök. Ellenfele, Jaroslaw Kaczynski konzervatív-nacionalista Jog és Igazság Pártja elismerte vereségét.

"További négy év viszonylagos politikai és gazdasági biztonság az Európai Unió legnagyobb keleti államában, miközben mélyül az eurozóna válsága" - jegyezte meg a Reuters.

Tusk eredményesen használta ki, hogy Európában Lengyelország volt az egyetlen ország, amely a 2008-as pénzügyi válság után elkerülte a recessziót. Mégis, az eurózóna bajai és az üzletbarát politika nyomán sokan Kaczynskihoz pártoltak, de úgy tűnik, nem elegen. "Nemsokára úgyis nyerünk, mert tudjuk, hogy igazunk van" - mondta a konzervatív vezér.

A Wall Street Journal megjegyezte, hogy az erősen katolikus országban egy - a marihuána, a melegházasság és az abortusz legalizálását hirdető új liberális párt lett a harmadik, megelőzve a kommunista utódpártot. Az Economist szerint a Palikot Mozgalom annak köszönhette 10 százalékos eredményét, hogy a gazdasági helyzettel elégedetlen Tusk-szavazók egy része átpártolt hozzá. Lengyelországban még mindig 10 százalékos a munkanélküliség, és 25 százalékos a fiatalok körében.

"A rendszerváltás óta először választottak újra Lengyelországban kormánypártot és kormánykoalíciót, ami a demokrácia konszolidációjának a jele" - értékelte a hírt Jacek Raciborski, a Varsói Egyetem politológusa. A megerősödő demokráciák aggasztó jelensége ugyanakkor az apátia is - a szavazásra jogosult lengyel polgároknak csak a fele voksolt.

Elemzők szerint Kaczynski győzelme egyszerre rontott volna a Németországgal és Oroszországgal fenntartott viszonyon.

Donald Tusk valószínűleg eddigi koalíciós partnerével, az PSL agrárpárttal köt újabb szövetséget. Az Economist ugyanakkor szkeptikusan ítéli meg a jövőt: Lengyelországnak alapvető közigazgatási, munkaügyi, mezőgazdasági és szociális reformra van szüksége, de Tusk eddigi teljesítménye azt sugallja, hogy a babérjain ül majd - véli a gazdasági magazin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×