eur:
388.99
usd:
363.66
bux:
68187.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Nagy-Britannia nem nyithat kaput a segélyturizmus előtt"

Brüsszel eljárással fenyegeti Londont, ha megvonja a külföldiek segélyezési jogát.

Az Európai Bizottság két hónapot adott a brit kormánynak annak megszüntetésére, hogy a szociális segélyt igénylő, Európai Uniós vendégmunkások esetében kivizsgálja, valóban jogosultak-e az általuk igényelt szociális juttatásokra.

Brüsszel azzal fenyeget, hogy ha ezt nem szüntetik be, azaz nem tekintik a britekkel egyenlőnek a vendégmunkásokat, akkor jogi eljárást indít. Chris Grayling munkaügyi államtitkár aggályosnak tartja a brüsszeli diktátumot. Mint mondta: "Nagy-Britannia nem nyithat kaput a segélyturizmus előtt. Ha a vendégmunkás dolgozik és adót fizet, minden jog éppúgy megilleti, mint a brit munkavállalót. De ki kell szűrni azokat, akik eleve szociális segélyből akarnak itt megélni. Csodálom, hogy az Európai Bizottság harcba akar szállni ebben az ügyben, épp most, amikor sokkal fontosabb problémák rendezésére lenne szükség."

Brit szakértők szerint több mint kétmilliárd fontra rúghat az összeg, amit az Európai Unió országaiból Nagy-Britanniába érkező, segélyigénylőknek kell kifizetni. Ugyanis munkavállalás esetén jár nekik gyermektartási hozzájárulás, és ha nem találnak munkát, akkor lakbérkifizetéssel megtoldott munkanélküli segély. De egyre többen jönnek, főleg Kelet-Európából olyanok, akiket a munka kevésbé érdekel, mint a segély. Ezeknek az igényléseit kezdték felülvizsgálni az illetékes hatóságok. Amit az Európai Bizottság az Unió társadalombiztosítási egyezményével összeegyeztethetetlennek tart.

Iain Duncan Smith munkaügyi miniszter a Daily Telegraph hasábjain fejtette ki véleményét. Ezt írja: "A brit adófizetőnek évente több mint 2 milliárddal kell támogatnia olyanokat, akiknek nincs közük az országhoz és soha egy penny adót sem fizettek. Az Európai Unió vonatkozó egyezményének az a célja, hogy védje a tagországok jogát szociális segélyrendszerük önálló meghatározására. Aggasztó, ha az Európai Unió intézményei újabban egyre többször élnek eljárási lehetőségeikkel e jog gyengítésére" - így a brit munkaügyi miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×