eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A Magyarországgal folyó tárgyalások megszakítását követelik a szlovák tokajiak

A kelet-szlovákiai Tokaj-borvidék hét községének képviselői felszólították a pozsonyi kormányt, hogy azonnal zárja le a Magyarországgal folyó tárgyalásokat, és véglegesen jelölje ki a régió határait.

Szlovákia és Magyarország között már a rendszerváltás óta folyik a jogi vita a tokaji terület nagyságáról és a Tokaj borvidék elnevezés használatáról.

A mostani petíciót, amelyet az érintett szlovák falvak képviselői hétfőn küldtek el Iveta Radicová miniszterelnöknek, illetve a koalíciós pártok vezetőinek, eddig mintegy 1200 személy írta alá.

A petíció aláírói főleg azt nehezményezik, hogy a szlovák kormány képviselői a tokaji bortermelők és földtulajdonosok képviselői nélkül tárgyalnak a magyar féllel a tokaji borvidékkel kapcsolatos kérdésekről. Pavel Eftimov, a szlovákiai Tokaj-szövetség elnöke szerint a tavalyi kormányváltás óta Simon Zsolt földművelésügyi miniszter nélkülük tárgyal róluk, pedig korábban ők is részt vettek a tárgyalásokon.

Simon Zsolt a bírálatra nem válaszolt. Szóvivője útján megüzente, hogy a Magyarországgal és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalások lezárása előtt bármiféle információ nyilvánosságra hozatala káros lehetne. A minisztérium szóvivője szerint a szlovákiai tokaji termelők és földtulajdonosok követelései rövidlátóak és Szlovákia számára kedvezőtlenek.

Magyarországon a Tokaj-borvidék kiterjedése mintegy 12 ezer hektár. Szlovák oldalon jelenleg összesen 980 hektár. A Sme című napilap értesülése szerint Simon Zsolt hajlandónak mutatkozik, hogy meghátráljon a magyar fél követelései előtt, és 565,2 hektárra csökkentse a szlovákiai Tokaj-borvidék területét.

Korábban Magyarország az Európai Bizottsághoz fordult a szlovákiai Tokaj elnevezés miatt. Továbbra is vita tárgyát képezi a szlovákiai Tokaj terület nagysága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×