eur:
388.49
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Így korlátoznák a bevándorlást Nagy-Britanniában

Két évvel ezelőtt szakértők alapos számítások után megjövendölték, hogy Nagy-Britannia lakossága húsz év alatt 62 és fél millióról 70 millió főre fog növekedni. Ez a bevándorlásnak lesz köszönhető. Legújabban helyesbített adatok szerint a 70 milliót már tizenöt év alatt elérheti a népesség, és ez komoly terhet róhat a szociális ellátásra.

A brit kormány tisztában van a túl gyors népességszaporodás szociális hátrányával, és próbálja korlátozni a bevándorlást. Igyekezete azonban nem hoz kellő eredményeket, elsősorban azért nem, mert a bevándoroltak hajlandók az őslakosoknál több gyereket vállalni, nagyobb családot tervezni. Így 2026-ra lakáselosztási, iskoláztatási és segélyezési nehézségek állhatnak elő.

A szigetország lakóinak száma jelenleg mintegy 62,5 millió. 2016-ra érheti el a 65, 2024-re a 69 milliót. A növekedés elsősorban Angliát érintheti, Skóciát, Walest és Észak-Írországot kevésbé. A bevándorlásügyi államtitkár újabb korlátozásokat ígér, de szakértők szerint alapvető változtatásokra lenne szükség.

Sokan az ausztrál példát tartják követendőnek. Ausztrália ugyanis csak azoknak engedélyezi a bevándorlást, akik előre megszerezték a munkahelyüket, lakást biztosítottak maguknak, és bizonyítani tudják, hogy nem szorulnak szociális támogatásra.

Alkalmi munkavállalást engedélyeznek az ausztrál hatóságok, például a vendéglátóiparban, de ezt afféle "munkakirándulásnak" tekintik, a jelentkezőknek fel kell mutatniuk a retúr repülőjegyüket. Letelepedésről szó sem lehet.

2010 folyamán 84 ezer külföldi szakmunkás kapott engedélyt angliai letelepedésre. Most készül az a rendelkezés, amelynek értelmében még a szakmunkások is csak öt évig maradhatnának Angliában. Ez az úgynevezett "rendkívüli tehetségekre" is vonatkozna, viszont kivételeznék az évi 150 ezer fontnál többet keresőket, valamint azokat, akik öt millió fontnál többet fektetnek be Angliában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Február óta nem látott szinten a forint

Február óta nem látott szinten a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfőn egyelőre erősödésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest a reggeli enyhe gyengülés után. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×