eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Sötét praktikák" Politkovszkaja gyilkosának letartóztatása mögött?

Önként akart jelentkezni a rendőrségen Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíró állítólagos gyilkosa - mondja a család. Az öt éve meggyilkolt riporter családja és barátai azt mondják: addig nem lesz igazságszolgáltatás, amíg meg nem találják a felbujtót.

Az orosz hatóságok szerint az egy ideig hamis papírokkal Belgiumban bujkáló, majd Csecsenföldön élő Rusztam Mahmudov lőtte agyon moszkvai otthona előtt öt éve Anna Politkovszkaját. A riporter a csecsenföldi háborúról szóló anyagaiban élesen bírálta a Kremlt, de azt, hogy ki ölette meg, máig nem tudni. A család és a barátok még a fontosnak tartott hír hallatán sem örülnek, és a Moszkovszkij Komszomolec című lap újabb sötét praktikákat sejt a letartóztatás mögött.

Mahmudov hollétéről már régóta tudtak a hatóságok, de csak akkor tartóztatták le, amikor kiderült, hogy önként fel akarta adni magát. A Politkovszkaja-per vádlottainak ügyvédei szerint kényelmetlen helyzetbe kerültek a hatóságok. Mahmudov bűnösségéről esküdtek döntöttek volna a nyilvánosság előtt és felmerült volna a kérdés: egy korábbi per során - amikor csak a bűntársakat próbálták meg elítélni - miért nem hasonlított a gyilkosnak a térfigyelő kamerák által rögzített arca a Mahmudov családi fényképein látható fiatalemberre.

2009-ben Mahmudov két testvérét és egy rendőrt felmentettek a gyilkosságban való bűnrészesség vádja alól - Politkovszkaja családja és barátai szerint a hatóságok amatőr módon folytatták le a pert. Az orosz Legfelsőbb Bíróság ezek után megsemmisítette a felmentő ítéletet, és újabb nyomozást és pert rendelt el.

A Newsru hírportál megjegyzi: az eredetileg eljáró bíróság nem vette figyelembe a gyilkos fegyveren talált DNS-mintákat és nem volt hajlandó összehasonlítani Rusztam Mahmudov képét a biztonsági felvételek képeivel. A harmadik testvért már 1997 óta körözték, később Belgiumban is keresték, de úgy tűnik, nemigen bujkált az utóbbi időben, mert a csecsenföldi Acskoj-Martanban, szülei házában bukkantak rá. Rokonai arról beszéltek több orosz lapnak, hogy tisztázni akarta magát és ezért akart önként elmenni a rendőrségre. A csecsen hatóságok viszont azt állítják, hogy azonnal lecsaptak rá, ahogy hazatért külföldről.

Politkovszkaja ügyvédje azt mondta: elfogását egyáltalán nem tartják áttörésnek: már négy éve el kellett volna fogni és ebben az ügyben csak akkor szolgáltatnak igazságot, amikor megtalálják és elítélik a felbujtókat - fejtegette.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×