eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Pizzafutár sem lehet az ember priusszal

Egyes szabályok miatt az amerikaiak egynegyede nem kaphat munkát - állítja az AP. Ez különösen sokkoló a magas munkanélküliséget okozó nehéz gazdasági helyzetben - jegyzi meg a hírügynökség.

Minden negyedik amerikai - azaz 65 millió ember rendelkezik priusszal és emiatt egyre nehezebb állást találnia. Még pizzát sütni, vagy kiszállítani sem mehet el, mert például a Domino's Pizza, hasonlóan más alkalmazókhoz, átvilágítja a jelentkezőket és még a szabálysértőket is kiszűri - azaz egybemossák a parkolási bírság fizetését elmulasztókat a rablókkal.

Hasonló dolog történt 2008-ban az AP által idézett Johnny Mageevel, akiről kiderült, hogy kilenc évvel korábban, tudta nélkül átvett egy nagybátyjának küldött csomagot, amelyben kábítószer volt. Mageet később tisztázták, de az állása már elúszott.

Az amerikai Országos Munkajogi Központ nevű dolgozói érdekvédelmi szervezet tanulmánya szerint egyes esetekben törvénysértő módon zárnak ki így embereket a munkaerőpiacról. Ez különösen a tartós munkanélküliség miatt jelent nagy terhet az amúgy is szegény polgároknak, mint például az életét újra egyenesbe hozni kívánó Mageenek - jegyzik meg aktivisták.

A gyakorlat szembemegy azzal a széles körben elfogadott nézettel is, hogy a priuszosokat stabil munkához segítve a hatóságok és a munkaadók mérséklik a bűnözést, és ellentmond az ilyen célú kormányprogramoknak is. Közgazdászok szerint pedig tarthatatlan, ha a munkaképes lakosság egynegyedét alkalmazhatatlanná teszik.

Az álláshirdetésekben rendszeresen olvasható, hogy ne is jelentkezzenek olyanok, akik szabálysértést vagy bűncselekményt követtek el. Egy felmérés szerint a munkaadók 92 százaléka világítja át potenciális dolgozóit, tehát ha mégis ilyesmivel próbálkozna valaki, akkor kiszűrnék.

Az átvilágításokat külső cégek végzik, és ez az ágazat virágzásnak indult - persze itt sem dolgozhatnak szabálysértők. A RadioShack elektronikai áruházlánc például a ChoicePoint nevű cég szolgáltatásait használja. Az elektronikus felvételi íven szerepel is egy olyan kérdés, hogy az elmúlt hét évben elítélték-e bűncselekmény miatt a jelentkezőt. Ha igennel válaszol, automatikusan elutasítják.

Az etnikai egyenlőségért kampányoló polgárjogi aktivisták szerint a gyakorlat különösen sújtja a feketéket és sértheti a polgárjogi törvényt. Az amerikai esélyegyenlőségi hivatal megjegyezte: egyedi elbírálás során elfogadható a priusz ellenőrzése a felvételi folyamatban, de az automatikus tilalom törvénysértő.

Tavaly öt ilyen estben indítottak pert munkaadókkal szemben. Mivel azonban minden állásra öt jelentkező akad, a cégek megválogathatják, kit vesznek fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×