eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csodát várnak az amerikaiak az új fegyvertől

Az amerikai hadsereg egy új csodafegyvertől is várja, hogy sikerül visszaszorítania az afganisztáni tálibokat és más lázadókat. Az új gránátvető lövedékében olyan mikrocsip található, amellyel programozható, hogy hol robbanjon, így akár a fedezék mögött rejtőző ellenséget is megölheti.

A fegyver leginkább egy Terminátor, vagy Rambo-filmbe illik, de létezik. A Pentagon "okos fegyverként" reklámozza az XM25-ös névre keresztelt eszközt. A hagyományos kézifegyvernél kicsit vastagabb fegyver 25 milliméteres gránátokat tud fellőni akár 700 méterre, és precízen be lehet vele programozni, hogy hol robbanjon a lövedék.

Ezzel még nem találták fel a sarkon bekanyarodó puskagolyót, viszont az ilyen gránátok a falak, sziklák mögött, vagy árkokban rejtőző tálibok rémei lehetnek.

A helyi terepet tenyerükként ismerő harcosok komoly áldozatokat okoztak a 70-80-as években a szovjet, most pedig a koalíciós katonáknak fedezék mögül indított rajtaütéseikkel. "Most elvesszük tőlük a fedezék biztonságát" - mondta egy amerikai parancsnok, akinek egysége elsőként próbálhatja ki az XM25-öst.

Az eszköznek annyi köze van egy hagyományos puskához, mint egy luxusautónak a Trabanthoz. Tele van elektronikával és számítógépes technológiával. Lézeres célkeresőjét egy falra irányítva kiszámolja, hogy a gránát a fal felett egy méterrel robbanjon, halálos veszélyt jelentve a mögötte rejtőzködő ellenségnek. Figyelembe veszi a légnyomást, a hőmérsékletet, a röppályát és ennek megfelelően programozza a lövedéket.

Parancsnokok szerint az átlagos képességű katonákból is mesterlövészek válnak a fegyver használatával. A Pentagon legkevesebb 12 és félezer darabot akar vásárolni a 30 ezer dollárba kerülő fegyverből.

Az amerikai katonai vezetés szerint precíziós technikája miatt a XM25 jelentősen mérsékelni fogja a polgári áldozatok számát. Kérdés, hogy ebben mennyi az igazság: a koalíciós erők modern fegyvereik ellenére is követtek el súlyos hibákat az afgán háborúban és bombáztak le - rossz hírszerzési jelentésekre támaszkodva - precíziós bombákkal például esküvőt ünneplő lakosokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×