eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elismerte felelősségét a dél-koreai elnök

A dél-koreai elnök felelősséget vállalt azért, hogy nem védte meg polgárait a halálos északi támadástól, és súlyos következményeket helyezett kilátásba, ha Észak-Korea újabb akciót hajt végre. Közben nagyszabású dél-koreai-amerikai hadgyakorlat kezdődött a térségben, amelynek célja, hogy jelezzék Phenjannak, jobb, ha felhagy a fenyegetéssel.

Ri Mjong Bak dél-koreai elnök saját felelősségét hangsúlyozta, amiért nem sikerült megvédeni egy határsziget lakosságát az észak-koreaiak pusztító tüzérségi támadásától, és haragját fejezte ki az északi rezsim kegyetlensége miatt. A vitatott tengeri határ közelében fekvő Jonpjong szigeten két katona és kettő, más híradások szerint négy polgári lakos halt meg.

Hétfőn a dél-koreai hatóságok kiparancsolták a szigetről a még ottmaradt háromszáz polgári lakost, tisztviselőt és újságírót. Korábban közel kétezer ember élt a szigeten. Egy állatvédő szervezet még a kóbor kutyákat is összeszedte és evakuálta. Az incidens miatt éles bírálatok érték a szöuli vezetést is, amelynek nyomán lemondott a dél-koreai védelmi miniszter, Jongpjongra és a Sárga-tenger négy másik szigetére pedig négyezer katonát vezényeltek a déliek. Lazították a fegyverhasználat szabályait is.

Közben nagyszabású dél-koreai-amerikai hadgyakorlat indult az atommeghajtású USS George Washington repülőgép-hordozó anyahajó részvételével. "Ha az északiak újból provokálnának, nagy árat fizetnek majd érte"- jelentette ki az elnök, de nem részletezte, milyen ellencsapással fenyegetik Phenjant. Pár perccel Ri beszéde után Észak-Korea újabb fenyegető nyilatkozatot tett, és súlyos katonai provokációnak nevezte a déliek és az amerikaiak hadgyakorlatát. Elhangzott az is: nem tanúsítanak kegyelmet, ha a gyakorlatozók túl közel jönnek a határához.

Kína, amely a világ más államaihoz képest közeli kapcsolatokat tart fenn Észak-Koreával, néhány nap vonakodás után diplomáciai javaslatot tett: hívják össze a korábbi, észak-koreai nukleáris leszerelésről tárgyaló nagyhatalmak találkozóját. Washingtonban John McCain volt republikánus elnökjelölt arról beszélt a CNN-nek, hogy Észak-Koreában eljött a "rezsimváltás" ideje. Nem szorgalmazott azonban katonai megoldást, hanem azt mondta: Kínának kell megrendszabályoznia szövetségesét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×