eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Portugália sztrájkol

Az utóbbi évek legnagyobb sztrájkját tartják ma Portugáliában a költségvetési megszorítások ellen tüntető szakszervezetek. Írországhoz hasonlóan Portugália is költségvetési gondokkal küzd, és a bizalmatlan befektetők extra-kamatokért hajlandók csak finanszírozni az állami büdzsét. Egyes elemzők már arról beszélnek, hogy Portugáliát is meg kell majd menteni Görögországhoz és Írországhoz hasonlóan.

Országos sztrájkot tartanak a portugál közalkalmazottak, és azt remélik, hogy az egész országot megbénítva tudnak majd üzenni a kormánynak: elég volt a megszorításokból. Ilyen méretű munkabeszüntetésre 20 éve nem volt példa, és jól jelzi a haragot, hogy rendhagyó módon összefogott a két legnagyobb portugál szakszervezet, melyek összesen másfél millió dolgozó érdekeit képviselik.

Lisszabonra hatalmas nyomás nehezedik az eurózóna más tagállamaiból, hogy drasztikusan csökkentse eladósodottságát. Az adóssághegy fékezi a portugál gazdasági növekedést és növeli a befektetőpiac aggodalmait, hogy Görögországhoz és Írországhoz hasonlóan nemzetközi mentőcsomagra lesz szüksége Lisszabonnak is.

A portugál kormány az újévben csökkenteni akarja a közalkalmazottak fizetését és adóemelést akar végrehajtani, hogy megnyirbálja az adósságot.

Míg a magáncégeknél folyamatos a munkavégzés, addig a kormányhivatalok, iskolák, bíróságok zárva tartanak, és nem szállítják el a szemetet sem. A tiltakozók célja, hogy megbénítsák a tömegközlekedést, az ország kikötőit és reptereit. A szakszervezetek nem szerveztek utcai tüntetéseket, bár egyes dolgozók munkahelyük előtt és városok főterein gyülekeztek.

Elemzők azonban azt mondják: nem valószínű, hogy a sztrájk nyomán a parlament leszavazná a költségvetést. Az ellenzéki szociáldemokraták azt mondták: tekintettel az ország kényes anyagi helyzetére tartózkodnak a pénteki voks idején, és nem szavaznak a költségvetés ellen.

A törvényjavaslat a jelenlegi több mint hét százalékról négy és félszázalékosra próbálja zsugorítani jövőre a portugál költségvetési hiányt. A kormány ezzel is arról akarja meggyőzni a nemzetközi befektetőket, hogy nem kell megmenteni az országot, és az állampapírok birtokosai alacsonyabb hozamok mellett is visszakapják majd a pénzüket.

A BBC ugyanakkor megjegyezte: az eurózónához való, "irreális" átváltási árfolyamon való csatlakozás óta Portugáliának nem sikerült növelnie termelékenységét és az életszínvonalat. Cipő és textilgyártóként pedig különösen nehéz számára a Kínával való verseny - teszi hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×