eur:
389.55
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szigorú ellenőrzés a szlovák utakon

Szigorú közlekedésbiztonsági akció kezdődött Szlovákiában. A fokozott ellenőrzések célja a balesetek számának csökkentése.

Országos közlekedésbiztonsági akciót indított a szlovák rendőrség. Az új belügyminiszter hivatalba lépése óta ez az első ilyen átfogó ellenőrzés.

Az előző kormány idején a rendőrség kéthavonta tartott országos közúti ellenőrzéseket, amik a Héja fedőnév alatt zajlottak és általában egy hétig tartottak. A mostani akcióban több ezer rendőr vesz részt, és két hétig tart majd. A rendőrség szerint a tapasztalatok azt mutatják, ha az átlagosnál több rendőr van az utakon, akkor a gépkocsivezetők fegyelmezettebbek, és betartják a közlekedési szabályokat.

A mostani ellenőrzés időzítése nem véletlen, a hatóságok el akarják kerülni a tavalyi negatív mutatókat, hiszen 2009-bem éppen a szeptember közepe és október eleje közötti két hét alatt 21 ember halt meg az utakon. Ráadásul az idén nyáron szintén megugrott a halálos balesetek száma. Félő, hogy e mutató tekintetében az idei esztendő rosszabb lesz mint a tavalyi volt, amikor több mint hatszáz ember vesztette életét a szlovákiai utakon.

A rendőrség az összes közlekedési előírás betartatására és a kihágások büntetésére összpontosít majd, különös tekintettel a gyorshajtásra és az ittas vezetésre. A rendőrök a járművek műszaki állapotát is ellenőrzik.

Közben Csehországban átadták a forgalomnak a prágai körgyűrű délnyugati szakaszát. A Brno felől Prágához érkező autósok anélkül juthatnak el a nyugat-csehországi Pilsen felé vezető D5-os autópályára, hogy át kellene hajtaniuk a cseh fővároson. A valamivel több mint 23 kilométer hosszú autópályaszakasz a legkorszerűbb cseh sztráda. A szakemberek szerint a Prága és Pilsen közötti utazás akár egy órával is rövidebb lehet, mint eddig volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×