eur:
392.53
usd:
354.56
bux:
72789.23
2024. szeptember 3. kedd Hilda

A belügyminiszter rendelte el az újságíró meggyilkolását?

A volt ukrán belügyminiszter gyilkoltatta meg Georgij Gongadze oknyomozó újságírót tíz évvel ezelőtt - mondják ukrán ügyészek. A riporter lefejezett holttestét egy erdőben találták meg. Sokak gyanúja szerint Leonyid Kucsma egykori elnök is részese volt az összeesküvésnek. Családtagok és ellenzékiek most azt mondják, hogy az igazság feltárása nélkül próbálják lezárni az ügyet.

Jurij Kravcsenko néhai ukrán belügyminiszter rendelte el az Gerogij Gongadze újságíró meggyilkolását - állítják ukrán ügyészek.

A riporter a független Ukrajna első és tekintélyuralmi módszerekkel kormányzó elnöke, Leonyid Kucsma egyik legnagyobb bírálója volt. Bár az ügy miatt több embert letartóztattak, soha nem derült ki, hogy ki volt a gyilkosság értelmi szerzője.

Kucsma bűnrészességét az előkerült hangfelvételek ellenére soha nem sikerült bebizonyítani.

Az újságíró rokonai és elemzők kételkednek abban, hogy az időközben elhunyt Kravcsenko egyedül lépett volna fel. Kravcsenko 1995-től hat éven át volt belügyminiszter, egészen addig, amíg 2001-ben zavaros körülmények között öngyilkosságot követett el.

Gongadzét, az Ukrainska Pravda című internetes lap alapítóját 2000. szeptemberében rabolták el Kijevben. Holttestét két hónappal később fedezték fel egy erdőben, de a család a levágott fej nélkül nem volt hajlandó eltemetni. A hatóságok idén júliusban azt mondták, találtak egy koponyadarabot, ami valószínűleg az övé. Ezzel egy időben Olekszij Pukacs tábornok, a belügyminisztérium vezető illetékese azt vallotta, hogy ő volt a gyilkos, melynek nyomán vádat emeltek ellene. Pukacs azt mondta: ő fojtotta meg egy övvel Gongadzét, majd egy baltával lefejezte. Minderre Kravcsenko adott parancsot - állította.

Két évvel ezelőtt három rendőrt is 12-13 éves börtönbüntetésekre ítéltek, de egészen eddig nem találták a bűntett értelmi szerzőit.

A grúz származású Gongadze ügyét világszerte felkarolták a sajtószabadságért kampányolók. Felmerült a kérdés: miért kellett megölni egy 31 éves fiatalembert, akinek szerény olvasótábora volt csak.

Gongadze édesanyja nem hajlandó elfogadni a legújabb eredményeket. "10 éve tart a lidércnyomás, meghamisítják a tényeket" - mondta. Az ex-elnök, Leonyid Kucsma nem akarta kommentálni az állításokat. Gongadze özvegye és két gyereke 2001-ben menedékjogot kapott az Egyesült Államokban, és azóta ott élnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×