INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Van kibúvó a legszigorúbb dohányzás elleni törvény alól

Infostart / InfoRádió
Európa alighanem legszigorúbb dohányzás elleni szabályzata lépett életbe Bajorországban augusztus elsején. A jogszabály megalkotását népszavazás előzte meg, amelyen a tartomány választásra jogosult lakosainak 61 százaléka úgy voksolt, hogy elveti a dohányzást a vendéglátóhelyeken. Kivételek azonban ezúttal is akadnak.

Szombatról vasárnapra virradóra az utolsó cigarettát is el kellett nyomni azokban a bajorországi vendéglőkben, bárokban és diszkókban, amelyekben eddig - bár külön helyiségben -, de hódolhattak szenvedélyüknek a dohányosok.

Vasárnap nulla órakor azonban életbe lépett a szigorú tilalom, és a hajnali órákban kirajzottak a még nyitva tartó szórakozóhelyekre az ellenőrök, akik az előírások megszegőit ezer euróig terjedő bírsággal, ismételt kihágás esetén pedig a működési engedély megvonásával is büntethetik.

Tekintettel arra, hogy a világ legnagyobb sörfesztiválját, az Oktoberfestet idén ünnepli megalapításának 200. évfordulóját, engedélyezték, hogy a sátrakban ezúttal még rá lehessen gyújtani, az Oktoberfest rendezői - a többi, bajor vendéglős iránti szolidaritásból - azonban bejelentették, hogy nem kívánnak élni a lehetőséggel.

A dohányzásellenes tábor ennek ellenére újabb rohamra készül: miután a többi német tartományban is riadót fújt a dohányzás ellen, ezúttal a bajor földön feltárult kiskapuk bereteszelését vette célba. Kiderült ugyanis, hogy az Európa szerte egyik legszigorúbb ilyen jellegű törvény apró betűs fejezete kivételeket is tartalmaz.

A szigorú tilalom ugyanis nem vonatkozik az úgynevezett magánrendezvényekre, azaz ha valaki névnapját, születésnapját vagy házassági évfordulóját nyilvános szórakozóhelyen akarja megtartani, a többi vendéggel együtt szabadon rágyújthat. És mivel a vendégek között szinte mindig akad olyan, akinek éppen ünnepelni valója van, a tulajdonos erre hivatkozva egyszerűen kijátszhatja a szabályozást.

Eddig ugyanis a dohányos klubnak nyilvánított kocsmákban, éttermekben vagy kávéházakban bárki rágyújthatott, ezért a vendéglősök egy része gyorsan kifüggesztette a klub táblát; az ilyen helyekre egy euró lefizetése mellett bárki tagságot nyerhetett - így a tilalom dacára is tovább pöfékelhetett.


A címlapról ajánljuk