eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Színesedik Amerika, egyre népszerűbbek a vegyes házasságok

A bevándorlás miatti aggodalmak ellenére az Egyesült Államokban egyre több a házasság a különböző etnikumú és bőrszínű emberek között, bár a folyamat lelassult. 2000 óta 20 százalékkal nőtt az ilyen frigyek száma, míg egy évtizeddel korábban a növekedési mutató még 65 százalék volt.

Amerika a nagy olvasztótégely, és ezt igazolták az utóbbi évtizedek mutatói az Egyesült Államokban kötött házasságokról. 1990 és 2000 között soha nem látott ütemben nőtt különböző bőrszínűek közötti vegyes házasságok száma, és megközelítette a 4,5 milliót. Vegyes házasságból még mindig egyre több van, bár a növekedés lelassult.

Most közzétett adatok szerint az Egyesült Államokban született latinók és ázsiaiak már inkább egymás között házasodnak, viszont a színesbőrűek még mindig sokkal nagyobb arányban lépnek frigyre fehérekkel, mint korábban.

Egy ilyen kapcsolatból született a futball VB-re készülő amerikai válogatott kapusa, "Tim" Howard is, akinek az édesanyja magyar, az édesapja pedig afroamerikai - és persze ott van Barack Obama elnök, aki szintén egy vegyes kapcsolatból származik.

A demográfusok szerint azonban a keveredést befolyásolják a közelmúlt nagy bevándorlási hullámai, melynek során az ázsiai és latin-amerikai származásúak egyre inkább saját etnikumukból származó partnerekkel kezdtek házasodni. "A fehérek növekvő bevándorló ellenessége miatt, a bevándorlók egy része saját etnikumában keres menedéket" - mondta Daniel Lichter, a Cornell Egyetem professzora.

De még így is az Amerikában született ázsiaiak 40 százaléka házasodik össze fehérekkel, viszont 20 százalékra ugrott az Ázsiából bevándorolt emberekkel kötött házasságok aránya. A latinók körében 38 százalékra emelkedett a vegyes frigyek száma, de hasonlóképpen megugrott az utóbbi időben a Dél-Amerikából érkezettekkel kötött házasságok aránya.

A feketék közben - a javuló felsőoktatási lehetőségek, a vegyes etnikumú hadsereg és az izmosodó fekete középosztály miatt is - 1980-hoz képest háromszor nagyobb valószínűséggel házasodnak össze fehérekkel.

Mindezek nyomán növekszik az Egyesült Államokban a "vegyes etnikumú" kisebbség tagjainak száma - bár, a népszámlálások során sokan közülük csak egy identitást jelölnek meg - így tett Barack Obama elnök is, aki feketének mondta magát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×