eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megmentette a sok eső a Csorba-tavat

A csapadékos időnek a szlovákiai Magas Tátrában nem csupán negatív következményei vannak: a kiadós esőnek hála megállt a Csorba-tó vízszintjének apadása.

Míg az elmúlt napokban lehullott hatalmas mennyiségű eső az ország keleti részében komoly árvizeket és gondokat okozott, a Magas Tátrában, pontosabban a Csorba-tónál nagyon is örültek az égi áldásnak. Megállt ugyanis a tó vizének apadása, amely a jégolvadás után, márciusban kezdődött és már-már komoly gondokat okozott.

A turisták által nagyon kedvelt hegyi tó vize rövid idő alatt 90 centimétert apadt, a vízszint 100 éves minimumra csökkent. Sokan azt jósolták, hogy a tó rövid időn belül teljesen kiszáradhat.

A jelenségre a szakemberek sem tudtak magyarázatot adni, egyesek szerint a vízszint csökkenése a szokatlanul száraz tél következménye, mások az új lesiklópályákat és a tó körüli hatalmas beruházásokat okolták.

Tény, hogy a májusi csapadékos időjárásnak köszönhetően 60 centimétert emelkedett a tó szintje, és a normális vízálláshoz már csupán 30 centiméter hiányzik.

A Szlovák Hidrometeorologiai Intézet adatai szerint május eleje óta 240 mm csapadék hullott a térségben. A tó vízszintemelkedése a talajvízszint növekedésének is köszönhető - állítják a szakemberek, akik szerint júniusban és júliusban tovább javulhat a helyzet, hisz a legmagasabban fekvő helyeken is megkezdődik a hóolvadás.

Fontos lesz azonban figyelni, hogy az ősz folyamán marad-e a mostani vízszint, vagy ismét apad-e majd a tó vize - figyelmeztetnek a szakemberek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×