eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A 15 évesnél fiatalabb diákok negyven százaléka legalább egyszer megbukik

Komoly olvasási nehézséggel küzd minden ötödik francia diák, a matematikai eredmények pedig még ennél is siralmasabbak - egyebek mellett ez derül ki az Állami Számvevőszéknek az oktatási rendszer hatékonyságáról készített jelentésében. A hároméves munka eredményét összegző dokumentum készítői úgy vélik, hogy az utóbbi években fokozatosan emelkedett az egyenlőtlenség az oktatásban, és a diákok sikere nagymértékben függ társadalmi származásuktól.

A szakértők szerint a folyamat távol van a kormány célkitűzéseitől, a Fillon-kabinet ugyanis 2005-ben azt vállalta, hogy a bevezetett reformoknak köszönhetően a középiskolákból kikerülő fiatalok 100 százaléka rendelkezik majd valamilyen diplomával vagy szakképesítéssel, a diákok 80 százaléka leteszi az érettségi vizsgát, 50 százalékuk pedig egyetemi diplomát szerez.

Ehhez képest a helyzet az, hogy minden hatodik diák úgy hagyja el az iskolai rendszert, hogy semmilyen képesítéssel nem rendelkezik, a társadalmi háttér pedig rég nem látott jelentőségre tett szert: 2008-ban a tehetősebb családokból származó diákok közel 80 százaléka szerezte meg az általános érettségit, miközben a hátrányos helyzetűek esetében ez az arány mindössze 18 százalékos volt. "És ez a jelenség erősödő tendenciát mutat" - figyelmeztetnek a dokumentum szerzői, akik úgy vélik, lényegesen több pénzt kell fordítani a problémás iskolák működtetésére, a hátrányos helyzetű diákok felzárkóztatására.

Az Állami Számvevőszék szerint komoly gondot jelent az is, hogy Franciaország az évismétlők bajnokává lépett elő: a 15 évesnél fiatalabb diákok 40 százaléka legalább egyszer megbukik, ami a szakértők szerint nemcsak rengeteg pénzbe, éves szinten mintegy 2 milliárd euróba, mai árfolyamon több mint 500 milliárd forintba kerül, hanem a hatékonysága is erősen megkérdőjelezhető.

A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy az évismétlők eredménye a következő években is az átlag alatt marad, és minden második érintett nagy valószínűséggel képesítés nélkül távozik az iskolai rendszerből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×