eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Cameronéknak kicsi a Downing Street 10.

A Downing Street, London kormányzati negyedének ez a keskeny utcácskája, elsősorban a 10-es számú házról nevezetes. A dísztelen téglaépület 1732 óta a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája és egyben a kabinet üléseinek színhelye. Itt lakott Gordon Brown kormányfő is, de amikor kedd délután hírét vette, hogy a választáson győztes Konzervatív Párt a parlamenti többség megteremtése érdekében sikeres tárgyalást folytatott a Liberális Demokrata Párttal, tehát a konzervatív David Cameron lesz az új miniszterelnök, azonnal megkezdte a kiköltözést.

A Downing Street 10 hátsó bejáratánál, a jól ápolt kertecske felöli részen, kedd délután megjelentek a teherautók, bár a ház antik bútorzata és berendezése általában öröklődik egyik kormányfőről a másikra. De egy két kisgyermekes családnak sok holmija van, tehát Gordon Brown késedelem nélkül megkezdte a kihurcolkodást.

Kedd este háromnegyed kilenckor a királynő által kormányalakításra felkért új miniszterelnök, David Cameron már megjelent a Downing Street 10-nél a feleségével, de nem éjszakáztak ott. Samantha Cameron megismerkedett a személyzettel, majd távoztak.

Kérdés, egyáltalán beköltöznek-e? Valószínűleg nem. Ehelyett a szomszédos 11 lesz az otthonuk. Nekik is két gyermekük van, mint Brownéknak, most várják a harmadikat, és a miniszterelnöki lakosztály ekkora családnak nem elég tágas. A szomszédban több a hely, mert ott nincsenek irodák.

A brit miniszterelnökök számára nem kötelező a Downing Streeten lakni, de a hagyományőrzés szép brit erény. 1732-ben királyi ajándék volt a rezidencia, ám a 19-ik század elején annyira elszaporodtak a környéken az utcalányok és a zsebtolvajok, hogy a kormányfők inkább a vidéki kastélyukból jártak be az irodákba.

1877-ben Viktória királynő kedvenc miniszterelnöke, Benjamin Disraeli határozta el, hogy kívül-belül renováltatja a Downing Street 10-et és beköltözik, mert hasogató köszvénye miatt nehezére esett átsétálni az irodákba a szomszéd sarkon lévő lakhelyéről.

A lakószobák jelenleg a harmadik emeleten vannak, a konyha az alagsorban, a közben eső szinteken a miniszterelnökség helyezkedik el. Nem ideális ház ez egy gyermekes család számára.

A környék a 19-ik század végén kulturálódott, elnyerte ma is látható eleganciáját, tehát azóta immár minden kormányfő beköltözik a Downing Streetre. Persze, a második világháborús éjszakai bombázások miatt Winston Churchill az éjjeli órákban a közeli óvóhelyre kényszerült.

Az épület modernizálása Margaret Thatcher miniszterelnöknek köszönhető, s az is, hogy az utca mindkét végén erős vasrács védi a kormányfőket a merénylőktől. Akkor szépült meg a tágas ebédlő, ahová az épület fennállásának 250-ik évfordulóján Thatcher asszony díszvacsorára hívta meg pártállásra való tekintet nélkül minden még élő és megjelenésre képes elődjét, tehát Lord Home-ot, Harold Wilsont, Edward Heath-t és James Callaghant. Kérdés, David Cameron vendégül látja-e valaha is a ház előző lakóját, az immár egyszerű képviselővé visszavonult Gordon Brownt?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×