eur:
393.3
usd:
367.5
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

"Emberiség elleni bűnök" vádjával állítanák bíróság elé a pápát

A Vatikán arra utasítja a püspököket és más egyházi vezetőket, hogy jelentsék a rendőrségnek, ha gyermekek molesztálása jut a tudomásukra. A legutóbbi ilyen botrány még húsvét előtt robbant ki, de úgy tűnik, az áldozatokat nem elégíti ki a lépés.

A szenvedő alanyok, kormányok által folytatott vizsgálatok és esküdtszékek is azt állítják, hogy a katolikus egyház el akarta tussolni a papok gyermekzaklatási ügyeit - írja az AP. A vádakat arra alapozzák, hogy az egyházi hierarchia, sőt a későbbi XVI. Benedek pápa is tudhatott a gyermekmolesztálási esetekről, de mégsem jelentette azokat a rendőrségnek.

A Vatikán azonban azt mondja: a katolikus egyház már régóta azt az irányvonalat követi, amit a hívőknek is előír, mégpedig, hogy tartsák be a polgári törvényeket.

A Szentszék új ajánlása, melyet a Vatikán honlapján publikáltak, egyértelművé teszi a hívők számára, hogy mit is javasol: "a bűncselekményeknek az illetékes hatóságoknál történő bejelentését szabályozó polgári törvényeket mindig követni kell" - olvasható a dokumentumban.

Az AP megjegyzi, hogy a birtokába jutott pénteki vázlatban még nem szerepelt ez a mondat. A Vatikán nem adott magyarázatot a kiegészítésre.

Az áldozatok érdekképviseleti szerveit nem hatotta meg a lépés. A SNAP, a Papok Molesztálását Túlélők Hálózata nevű csoport például azt mondta: csak egyetlen mondatról van szó, ami nem tudja eltörölni a titoktartás évszázados szokását. Ez a mondat nem sokat jelent, amíg a püspökök nem reagálnak rá."

Tudósítók szerint az egyházi vezetőkre vonatkozó vatikáni dokumentumok nem fogalmaznak egyértelműen. Jeffrey Lena, a Szentszék amerikai ügyvédje azonban azt mondta: az 1965-ös II. vatikáni zsinat egyik dokumentuma utal arra, hogy követni kell az igazságos polgári törvényeket - azaz jelenteni kell a hatóságoknak az egyházi személyek által elkövetett bűncselekményeket.

Közben a pápa két brit bírálója azt mondja, hogy szeptemberi látogatásán le kellene tartóztatni XVI. Benedeket és "emberiség elleni bűnök" vádjával bíróság elé kellene állítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×