INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A német autók csak külföldön kelendőek

Infostart / InfoRádió
A német gépkocsik iránti kereslet külföldön töretlennek tűnik, miközben a hazai piac súlyos válsággal küzd. Az elemzők a problémát a tavalyi roncspénz kifizetésére vezetik vissza, amikor a kormány a pénzügyi válság kereskedelmi kihatásainak tompítására szubvencionálta az új személyautók vásárlását.

Az év első negyedében 670 ezer új gépkocsit vásároltak Németországban, ami 23 százalékkal maradt el a múlt év ugyanezen időszakához viszonyítva. Ez azonban nem érte teljesen felkészületlenül az ágazatot, mert a roncspénz folyósításának beszüntetése után számoltak a személyautók iránti kereslet visszaesésével.

A német gépkocsi ipar mégsem elégedetlen, ugyanis külföldön jelentősen emelkedett a német autók iránti kereslet. Csupán az elmúlt hónapban 51 százalékkal nőtt a forgalom, aminek eredményeképpen az év eleje óta több mint egymillió személykocsit exportáltak.

Elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a nemzetközi válság hatására tavaly erősen visszaesett a gépkocsik vásárlása azokban az országokban, amelyekben a kormány nem támogatta az új járművek vételét.

Németországban közvetve összesen 5 milliárd euróval szubvencionálták az autóipart és ennek köszönhetően 2008-hoz viszonyítva 23 százalékkal nőtt a személykocsik eladása. Felmérések szerint elsősorban a kisfogyasztású autók iránti kereslet ígérkezik tartósnak.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk