eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A német autók csak külföldön kelendőek

A német gépkocsik iránti kereslet külföldön töretlennek tűnik, miközben a hazai piac súlyos válsággal küzd. Az elemzők a problémát a tavalyi roncspénz kifizetésére vezetik vissza, amikor a kormány a pénzügyi válság kereskedelmi kihatásainak tompítására szubvencionálta az új személyautók vásárlását.

Az év első negyedében 670 ezer új gépkocsit vásároltak Németországban, ami 23 százalékkal maradt el a múlt év ugyanezen időszakához viszonyítva. Ez azonban nem érte teljesen felkészületlenül az ágazatot, mert a roncspénz folyósításának beszüntetése után számoltak a személyautók iránti kereslet visszaesésével.

A német gépkocsi ipar mégsem elégedetlen, ugyanis külföldön jelentősen emelkedett a német autók iránti kereslet. Csupán az elmúlt hónapban 51 százalékkal nőtt a forgalom, aminek eredményeképpen az év eleje óta több mint egymillió személykocsit exportáltak.

Elemzők ezt azzal magyarázzák, hogy a nemzetközi válság hatására tavaly erősen visszaesett a gépkocsik vásárlása azokban az országokban, amelyekben a kormány nem támogatta az új járművek vételét.

Németországban közvetve összesen 5 milliárd euróval szubvencionálták az autóipart és ennek köszönhetően 2008-hoz viszonyítva 23 százalékkal nőtt a személykocsik eladása. Felmérések szerint elsősorban a kisfogyasztású autók iránti kereslet ígérkezik tartósnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×