eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Katasztrófától rettegnek Izlandon

Újabb és pusztítóbb vulkánkitöréstől tartanak Izlandon, ahol a hétvégén működésbe lépett egy kétszáz éve csendes tűzhányó. A kitörés nyomán megrepedt a vulkán oldala, több száz embert evakuáltak, és a hatóságok hétfőn döntik el, továbbra is korlátozzák-e a légi közlekedést.

Bizarr látványt nyújt Izlandon az Eyjafjallajokull vulkán - az amúgy téli tájon, egy gleccser közelében hatalmas tűz lobog. A tűzhányó úgy tört ki, hogy a megrepedt hegyoldalból előtört a láva. Tudósok szerint ez jó hír, mert így nem olvadhat meg a gleccser és nem áraszthatja el a víz a környéket.

A kitörés nyomán a levegőbe került hamu miatt több légi járatot töröltek, és két falu 450 lakóját evakuálták. Emberi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett, de a gazdák féltik hátrahagyott állataikat a vulkánból felszabaduló gázoktól.

Tudósok attól tartanak, hogy egy második, pusztítóbb kitörés is jöhet, de azt nem tudják megmondani, hogy mikor. "A mostani akár holnap leállhat, vagy hetekig, hónapokig is eltarthat" - mondta Tumi Gudmundsson, az Izlandi Egyetem geológusa.

A sziget déli részén fekvő terület alatt törésvonal húzódik, és az utóbbi hónapokban több ezer kisebb földrengés rázta meg a területet. Előfordulhat, hogy kitör a szomszédos Karla vulkán is, amely egy jégsapka alatt szunnyad - ezzel pedig hatalmad áradást okozhatna, mondják az izlandi tudósok.

A 320 ezres lakosságú Izland történelme során gyakoriak voltak a vulkánkitörések, amelyeket jobbára földrengések váltottak ki. Az izlandiak a Pokol kapujának nevezték a középkorban a Hekla tűzhányót, és hitük szerint az emberek lelkeit ott rántották le a mélybe. A XVIII. század végén a Laki vulkán kitörése éhínséget okozott, mert elpusztította a termést és a jószágot, és megváltoztatta Európa időjárását.

Az izlandi hatóságok hétfőn határoznak arról, hogy tovább korlátozzák-e a légi közlekedést. A legtöbb nemzetközi légi járat késett vasárnap - Izlandról sok, az Egyesült Államokba tartó gép száll fel -, egy Bostonból érkező gépet például visszafordítottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
A rezsicsökkentés jelentős átalakításáért cserébe kaphatna Magyarország EU-pénzt az új uniós büdzséből

A rezsicsökkentés jelentős átalakításáért cserébe kaphatna Magyarország EU-pénzt az új uniós büdzséből

Vége azoknak az időknek, amikor különböző gazdasági reformok nélkül kaphattak a szegényebb uniós tagállamok felzárkóztatási EU-forrásokat, a 2028-2034-es uniós fejlesztési ciklusban már csak ilyenekért cserébe juthatna forráshoz Magyarország, például egy konkrét országprogram teljesítése esetén – ez rajzolódik ki azokból az erős üzenetekből, amelyeket név nélküli magasrangú források mondtak a Financial Times vasárnapi cikkében. Az egyik illetékes nyugdíj- és adóreformot emlegetett, illetve olyan konkrét reformintézkedéseket, mint amelyeket egyébként is teljesíteniük kell most az országoknak a helyreállítási program forrásainak lehívásához. Megnézve az Európai Bizottság 2024-es országspecifikus ajánlásait Magyarországra, abból az egyik konkrét ajánlás a rezsicsökkentési rendszer teljes átalakítása, célzottabbá tétele volt, illetve a gázár támogatás megszűntetését is ajánlotta a testület. A friss brüsszeli jelek tehát afelé mutatnak, hogy fájdalmas átalakításokért cserébe juthatna majd hozzá 2028-tól EU-pénzekhez Magyarország, hogy az indoklás szerint a pénz még nagyobb, a szándékok szerint, kedvező gazdasági hatásokat válthasson ki. A rezsicsökkentési rendszer és az energiaárak is szóba kerülnek a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelynek nyitóelőadója Lantos Csaba energiaügyi miniszter lesz, további részletek itt érhetők el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×