eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vége a válságnak - de a gondoknak még nem

2009 utolsó negyedében 0,1 tized százalékkal növekedett Nagy-Britannia gazdasága. A visszaesés tehát megállt, de a brit gazdaság még nem heverte ki a világválság okozta károkat, és a csekély mértékű fejlődés nem oszlatja el a szakértők aggodalmait.

Gordon Brown miniszterelnök abban reménykedett, hogy a legkésőbb májusban tartandó választások előtt érdemlegesen fellendül a gazdaság, és az elmúlt év utolsó negyedének adatai azt mutatják, hogy a fejlett országok közül sereghajtóként ugyan, de Nagy-Britannia is maga mögött tudhatja a válságot.

Tény, hogy a mutatók végre nem visszaesést jeleznek, de a 0,1-es, csekély fejlődés csalódást keltő. Ráadásul a világ legnagyobb kötvénykereskedelmi tanácsadó cége, a Pimco éppen most bocsátott ki figyelmeztetést a befektetőknek, miszerint Nagy-Britannia gazdasága, elsősorban hatalmas hitel-visszafizetési kötelezettségei miatt, még igen gyenge lábon áll, tehát jelenleg nem tanácsos itt invesztálni.

A következő negyedévi jelentést áprilisban teszik közzé, és ha ez nem mutat olyan mértékű gazdasági fejlődést, mint amilyet a kormány vár, tehát 1 vagy 1,5 százalékosat, akkor még az is előfordulhat, hogy a választás időpontját előrehozzák, mert baj lehet a költségvetéssel.

Mutatkoznak pozitív jelek is a brit gazdaságban, például csökken a munkanélküliek száma, és kevesebb ingatlant kell kisajátítani részlettörlesztési képtelenség miatt.

A szigetországban a világátlagnál nagyobb arányú volt a visszaesés, közel öt százalékos. Ebből a mély gödörből nehéz kikerülni. Előrejelzések szerint a fejlett országok gazdasága 2010-ben 2,1 százalékkal fog növekedni, az Egyesült Államoké 2,7-tel, a brit fejlődés pedig elmarad ettől.

A mindennapi élet drágulása kihat a kiskereskedelemre is. A britek több szerszámot vásárolnak, mert a ház körüli javításokat maguk végzik el, nem hívnak ki javító kisiparost. Fellendült az edények eladása, mert többen főznek otthon, és kevesebben vásárolnak drágább bio ételeket.

A 0,1 százalékos növekedés láttán a britek kevéssé bizakodók, nem látják a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek a gyors hatását, tehát emiatt is gyengül a kormánypárt esélye a választások megnyerésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×