INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

Vége a válságnak - de a gondoknak még nem

Infostart

2009 utolsó negyedében 0,1 tized százalékkal növekedett Nagy-Britannia gazdasága. A visszaesés tehát megállt, de a brit gazdaság még nem heverte ki a világválság okozta károkat, és a csekély mértékű fejlődés nem oszlatja el a szakértők aggodalmait.

Gordon Brown miniszterelnök abban reménykedett, hogy a legkésőbb májusban tartandó választások előtt érdemlegesen fellendül a gazdaság, és az elmúlt év utolsó negyedének adatai azt mutatják, hogy a fejlett országok közül sereghajtóként ugyan, de Nagy-Britannia is maga mögött tudhatja a válságot.

Tény, hogy a mutatók végre nem visszaesést jeleznek, de a 0,1-es, csekély fejlődés csalódást keltő. Ráadásul a világ legnagyobb kötvénykereskedelmi tanácsadó cége, a Pimco éppen most bocsátott ki figyelmeztetést a befektetőknek, miszerint Nagy-Britannia gazdasága, elsősorban hatalmas hitel-visszafizetési kötelezettségei miatt, még igen gyenge lábon áll, tehát jelenleg nem tanácsos itt invesztálni.

A következő negyedévi jelentést áprilisban teszik közzé, és ha ez nem mutat olyan mértékű gazdasági fejlődést, mint amilyet a kormány vár, tehát 1 vagy 1,5 százalékosat, akkor még az is előfordulhat, hogy a választás időpontját előrehozzák, mert baj lehet a költségvetéssel.

Mutatkoznak pozitív jelek is a brit gazdaságban, például csökken a munkanélküliek száma, és kevesebb ingatlant kell kisajátítani részlettörlesztési képtelenség miatt.

A szigetországban a világátlagnál nagyobb arányú volt a visszaesés, közel öt százalékos. Ebből a mély gödörből nehéz kikerülni. Előrejelzések szerint a fejlett országok gazdasága 2010-ben 2,1 százalékkal fog növekedni, az Egyesült Államoké 2,7-tel, a brit fejlődés pedig elmarad ettől.

A mindennapi élet drágulása kihat a kiskereskedelemre is. A britek több szerszámot vásárolnak, mert a ház körüli javításokat maguk végzik el, nem hívnak ki javító kisiparost. Fellendült az edények eladása, mert többen főznek otthon, és kevesebben vásárolnak drágább bio ételeket.

A 0,1 százalékos növekedés láttán a britek kevéssé bizakodók, nem látják a kormány gazdaságélénkítő intézkedéseinek a gyors hatását, tehát emiatt is gyengül a kormánypárt esélye a választások megnyerésére.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018